Leescultuur

Uitgemeten

Deze keer: Rob de Vos, de man achter Meander


UITGEMETEN

In deze 'uitgemeten' zullen we het hebben over de actieve internet gebruiker, Rob de Vos.

Rob, een Hoogvlieter die oorspronkelijk uit een ander deel van Rotterdam komt, is begin veertig en een bijzonder integer man. Ooit heeft hij, bij velen ongetwijfeld bekend, 'De Schrijfcircel' opgericht. De Schrijfcircel was een groep amateur schrijvers die op hun eigen wijze probeerden hun werken in de publiciteit te krijgen.

Toen Rob eind 1994 op het internet terecht kwam, begonnen bij hem de plannen te ontstaan om daar meer mee te doen.

Zelf zegt hij daarover:

Toen ik op internet terechtkwam, besloot ik al snel dat ik zelf een site wilde opzetten. De inhoud daarvan zou moeten bestaan uit door amateurs geschreven verhalen en gedichten. Verder zou de site informatie bevatten die interessant is voor amateurschrijvers. Tegen eind 1995 stond de site op internet. Samen met twee deelnemers van De Schrijfcircel vormde ik de redactie. Wat later traden twee andere personen toe tot de redactie.

Zo is dus 'Meander' ontstaan.

Wat is Meander eigenlijk?

Meander is een internet site, of zoals mooier klinkt, een weblocatie vol poëzie. Je kunt er werken vinden van een dikke zestig dichters.

Er is heel wat geëxperimenteerd voordat Meander werd wat het nu is. Het huidige Meander concentreert zich volledig op poëzie, terwijl ooit ook andere schrijfvormen werden opgenomen in de site.

Naast de site Meander, verscheen er in juli 1997 de eerste Meanderkrant, die een selectie bevatte van gedichten uit de site. Op dit moment is de Meanderkrant het episch centrum van de site Meander, waardoor het geheel een levendig beeld geeft van de werken die de publicerende dichters aanbieden.

De Meanderkrant verschijnt momenteel op elke eerste dag van de maand, en men kan zelfs sommige gedichten in 'Real Audio' beluisteren.

Sinds april dit jaar is er ook nog een e-mail versie van de Meanderkrant, deze verschijnt twee maal per maand. (men kan zich hierop abonneren, kijk hiervoor op: http://meander.italics.net )

Onlangs heeft Rob, die de webmaster is, met redactiesecretaris Gerard Kool en de redactieleden van Meander (er zijn er zes) , gesprekken gevoerd over het wel of niet toelaten van proza. Deze gesprekken hebben er toe geleid dat Meander in de toekomst ook ruimte geeft aan schrijvers van korte verhalen.

Over Rob zelf.

Rob de Vos, zoals gezegd, een veertiger woont in Hoogvliet, een fraaie woning in de Boerenhoek is het onderkomen van hem, zijn moeder en zijn broer.

Hij besteed erg veel aandacht aan zijn Website, nauwkeurig werken is voor hem een standaard begrip. Het ontwerpen, herontwerpen en nog eens opnieuw proberen zit hem in het bloed, het moet goed en anders niet.

Ondanks dat er programma's bestaan die het vele rekenwerk, dat altijd komt kijken bij het maken van een site, overnemen, maakt Rob alle HTML pagina's zelf met 'de hand' .

Voor hem zijn codes en tabellen even gewoon als voor mij de editor is die al dat werk van mij overneemt.

Ach, zo zegt hij daar zelf over, ik ben ooit zo begonnen en ik weet niet beter.

De vormgeving en inhoud van Meander laat ons duidelijk zien dat hij deze techniek perfect beheerst.

Rob is ook geen man die stil op zijn lauweren zal gaan rusten nu Meander er als een volwassen site 'bij staat'.

Hij is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en andere dingen die zijn troetelkind nog verder kunnen vervolmaken.

Ik ben er dan ook trots op dat ik deze man heb leren kennen en ik hoop dat we vaak van hem zullen horen.

Ik zou dan ook iedereen, ook als u niet zo'n geweldige lezer bent, aan willen raden eens een bezoekje te brengen aan Meander.

Jan Koopmans

Met dank aan Jeannine Janssens - Zuid-Frankrijk