Leescultuur

Commentaar


Is Hoogvliet nog te redden?

Voor mensen die niet in Hoogvliet wonen of werken is deze deelgemeente maar een vaag 'dorp'. Buitenstaanders denken vaak dat Hoogvliet een soort vergaarbak is van nietsnutten, criminelen, lastige buitenlanders en ander gepeupel.

In de eerste plaats zijn in de regel buitenlanders niet lastiger dan 'echte' Nederlanders, in de tweede plaats zijn de inwoners geen nietsnutten maar vaak heel harde werkers die het Rijnmondgebied mede overeind houden, in de derde plaats is Hoogvliet niet een eldorado voor criminelen, boeven heb je overal, dus ook hier, en Hoogvliet is zeker geen vergaarbak, eerder een onderkomen voor gemotiveerde mensen die willen genieten van het leven!

De oude Dorpskerk, hij overleefde alle eeuwen

Hoogvliet, ooit door Rotterdam in beslag genomen en als deelgemeente van die stad in een onderdanige rol gedwongen, heeft aanzienlijk meer te bieden dan je zo zou denken. Natuurlijk, in Hoogvliet wonen heel veel mensen die niet in hun wijk werken, maar dat is wel in meer gebieden het geval. Het is een voordeel voor de bewoners dat er in de deelgemeente zelf bijna geen grote bedrijven zijn, geen overdreven overlast van transport verkeer of stank.

In vroeger tijden zijn er veel mensen uit Rotterdam deze kant op gekomen, aangetrokken door goedkope woningen die snel te betrekken waren, nestelden velen zich in deze wijk. Ook, en dat is best wel een probleem geweest, zijn hier veel mensen heen gekomen met de gedachte dat je in Hoogvliet wel direct een baan kon vinden. Dat was even een misrekening, natuurlijk zitten we stijf tegen de Botlek aan, en daar zit het werk, maar dat is geen garantie voor vast werk. Doordat veel mensen deze fout hebben begaan, stonden er in Hoogvliet al snel lange rijen bij de Gemeentelijke Sociale Dienst voor de deur.

Je kunt het deze mensen niet kwalijk nemen, u en ik hadden het ook kunnen zijn! Gelukkig is deze trend zich niet verder gaan doorzetten, mensen vinden weer makkelijker werk, en heel veel andere sociale problemen, zoals woningnood en huurachterstand, zijn meestal opgelost.

Gelukkig heeft Hoogvliet een heel rijk verenigings leven, vele clubs en trefcentrums bieden aan velen een stukje plezier en vermaak. De deelgemeente heeft, mede dankzij de inzet van de voorzitter, Hans Elemans, een behoorlijke inbreng gehad in het wegwerken van de achterstand als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid. Vele projecten met vrijwilligers, al of niet betaald, hebben er toe bij gedragen dat de burger weer redelijk veilig over straat kan, en ik kan wel wijken in andere steden aanwijzen waar je dat beter niet zou kunnen doen!

De oude, gekraakte kerk, een doorn in het oog van menig Hoogvlieter. Natuurlijk kan Hoogvliet niet trost op alles zijn. Als je kijkt naar het oude vernielde kerkgebouw dat naast het onderkomen van de deelgemeenteraad staat, dan krijg je toch een onbehaaglijk gevoel. Maar kan de deelgemeente daar echt iets aan doen?

In deze deelgemeente worden we veel te vaak gezien als het zwarte schaap van de Rijnmond, en dat is volkomen onterecht! Misschien dat het in het verleden wat minder is gegaan, nu is dat zeker niet meer eerlijk, en trouwens wat is er mis met een zwart schaap? Hoogvlieters willen best! Als we allemaal onze schouders er onder zetten, dan denk ik dat Hoogvliet een van de mooiste gebieden gaat worden in de ruit van Rotterdam. Een zwart schaap, blakend van gezondheid, grazend bij de Spijkenisse brug.

Het tramhuisje, ooit een halteplaats voor het ' moordenaartje' Hoogvliet heeft een historie, en nog een mooie ook. Het is dan ook enorm fijn dat er nog mensen zijn die de oorsprong van dit dorp goed hebben onthouden. Er zijn gelukkig weer plannen gemaakt om het oude dorpje, in verkleinde vorm, weer te herbouwen. Bij deze plannen hoort ook de wens om van het oude tramhuisje, hiernaast afgebeeld, een oudheidkamer te maken. Kunnen we morgen beginnen?

Ik heb gekozen voor Hoogvliet, en dat terwijl ik uit een heel ander gebied kom ( Het dorpje Kuinre in de kop van Overijssel ) , wat doet u? Hier blijven en maar kankeren dat het zo slecht gaat, of stropen we de mouwen op en gaan we samen met de bestuurders dit dorp verheffen tot een plek waar het fijn is om te zijn, voor ons allemaal!

Want Hoogvliet is zo slecht nog niet!

Jan Koopmans.
Hoogvliet Digitaal