Bomenriddernieuws

 

 

In Hoogvliet liggen tussen de Tijmweg en de Groene Kruisweg de Kaneel- Komijn- Kervel- en Kardoenhof.

Niet alleen geluidsoverlast , maar vooral ook de uitstoot van vuile lucht van al die auto’s is hier een groot probleem. Er gaat heel wat verkeer over de Groene Kruisweg van en naar Spijkenisse,om dan nog maar niet te spreken van de files voor en door de brug.

De architect die deze wijk ontworpen heeft, maakte er door het plaatsen van veel bomen en ander groen hier hoven van. Nu wil het deelgemeente bestuur deze hoven herinrichten, te beginnen met de Komijn- en Kaneelhof. Daarvoor zouden 21 bomen in beide hoven gerooid moeten worden.

De bewoners en wij van de Bomenridders vinden herinrichten best, maar om daarvoor nu 42 gezonde bomen om te hakken vinden wij niet zo’n goed idee. Voor beide hoven zijn omgevingsvergunningen aangevraagd. Dat heet tegenwoordig zo, omgevingsvergunning i.p.v. kapvergunning. Dat klinkt minder erg. De bewoners hebben net als wij, daartegen bedenkingen gemaakt en zijn daarna door de deelgemeente een voor een op de secretarie geroepen voor een gesprek en een toelichting. Vervolgens is er, ondanks dat de bewoners en wij het niet eens zijn met het kappen van de bomen, nu toch een kapvergunning, pardon omgevingsvergunning, verleend voor het kappen van 21 bomen in de Komijnhof. Niet alleen zal het aanzien van de hoven sterk veranderen, omdat juist de bomen deze hoven zo’n karakteristieke uitstraling geven, maar het wordt ook een stuk ongezonder wonen zonder de bomen.

Ook komt de privacy in het geding als de bomen, die nu een natuurlijke afscheiding vormen tussen de woningen, omgehakt worden.

Bomen zorgen niet alleen voor een beter klimaat,voor minder geluidsoverlast ,maar vooral voor een schonere lucht. De gem. Rotterdam, voert al jaren beleid om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het doel is om in 2015 aan de Europese normen te voldoen. Met het huidige beleid om overal onnodig bomen te kappen, ook in Hoogvliet, zal dit niet lukken. In 2015 mag er op geen enkele plek in Rotterdam, de concentratie van vuile lucht, zoals fijnstof en stikstofdioxide, de grens overschrijden. Wanneer dat wel het geval is, kan het zijn dat ruimtelijke ontwikkelingen geen doorgang meer vinden. Dan mag er volgens de Rekenkamer niet meer gebouwd worden. Waarom dan onnodig bomen kappen, vraag je je af. Een nieuwe bestrating kan in dit geval toch ook met behoud van bomen?

Jeanne van der Velden

(St. de Bomenridders)

 

<<< terug naar voorpagina

 











Free Web Counters