Bibliotheek stimuleert voorlezen aan baby’s

Bibliotheek stimuleert voorlezen aan baby’s Wethouder Laan reikt eerste Boekstart-koffertje uit

Bibliotheek Rotterdam is in samenwerking met de Stadswinkels van Gemeente Rotterdam en de consultatiebureaus van Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond met BoekStart begonnen. Een project dat het voorlezen aan baby’s stimuleert.

Hoe werkt het? Alle Rotterdamse ouders van een baby jonger dan 1 jaar hebben een brief gekregen. En alle ouders die vanaf 1 september de geboorte van hun kindje komen aangeven, krijgen deze brief mee tijdens de geboorteaangifte in een van de stadswinkels. Daarmee kunnen ze in de bibliotheek het BoekStart koffertje ophalen. In het koffertje zit een knisperboekje, een cd en informatie over voorlezen aan baby’s. Voorwaarde is wel dat het kind (gratis) lid wordt van de bibliotheek. In de bibliotheek worden ouder en kind wegwijs gemaakt in de speciale boekencollectie voor baby’s. Deze collectie staat vanaf 1 september in alle bibliotheken van Rotterdam. In het najaar beginnen de ouderbijeenkomsten waar ouders zelf leren voorlezen aan hun baby. Bij de consultatieburaus komen ouders Boekstart tegen op de momenten dat de taalontwikkeling van hun kinderen besproken wordt.

Het eerste Boekstart-koffertje Om het begin van Boekstart in heel Rotterdam te vieren, reikte wethouder Antoinette Laan op donderdag 1 september het eerste koffertje uit aan een trotse vader en moeder die langskwamen in Stadswinkel Centrum. In iedere stadswinkel is een gezellig hoekje ingericht met kijk- en leesboekjes voor heel jonge kinderen.

Voorlezen aan baby’s stimuleert taalontwikkeling Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? Het antwoord is: ja. Baby’s vinden het leuk om voorgelezen te worden. Het is leerzaam, kinderen maken dan al heel jong kennis met een grote woordenschat. En het is ook gewoon knus om samen boeken te lezen. Uit onderzoek (o.a. uit Engeland) blijkt ook dat het voorlezen aan heel jonge kinderen bepaalde activiteiten in de hersens op gang brengt en de taalontwikkeling stimuleert. Dankzij vroeg voorlezen doen kinderen het later beter op school.

Meer informatie: www.boekstart.nl of www.bibliotheek.rotterdam.nl

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters