B&W Rotterdam gunt bouw niets meer

 

 

Veel Rotterdamse bouwprojecten, wijk- en wegverbeteringen lopen ruim een half jaar vertraging op. De plannen zijn al klaar, inclusief offertes, maar het gros daarvan gaat vanwege bezuinigingen voorlopig in de ijskast. Op 7 juni kondigde Rotterdam een gunningenstop af die duurt tot 2012.

Dat blijkt uit een kaderbrief van B&W aan de gemeenteraad op 16 juni, waarin staat dat ‘de verplichtingenstop die in 2011 is ingevoerd in ieder geval tot het einde van dit jaar gehandhaafd wordt.’ "Dit betekent dus dat veel aanbestedingen niet gegund worden. Tientallen bouwbedrijven hebben er al maanden tijd, geld en energie in gestoken om de plannen zo efficiŽnt mogelijk uit te werken en die opdrachten binnen te halen. Allemaal voor niets, blijkbaar. De gemeente legt de offertes in de la. Onbegrijpelijk!", vindt Niels Ruyter, regiomanager van Bouwend Nederland in Zuid-Holland.

Niet stilleggen "De aankondiging van een gunningenstop sloeg al in als een bom, maar een verlenging tot het einde van het jaar is niet uit te leggen. Er staat veel werk gepland in Rotterdam, daar kun je geen half jaar extra voor nemen. De stad is erg goed op weg met verbetering en ontwikkeling. Leg je dat opeens stil, dan breek je af waar je aan begonnen bent. Daarom sturen we vandaag een brandbrief aan B&W."

B&W schrijven in de brief welke projecten op de lange termijn in ieder geval wel door moeten gaan. Ruyter: "Mooi dat er voor de lange termijn een strategie is, met een visie waar het na 2015 met de stad heen moet. Maar voor de kortere termijn is dat ook nodig!"

Vliegwiel Voorlopig lijdt de gemeente nog aan geldgebrek, ook omdat er te weinig gebouwd wordt. In de brief staat: ‘De bouwsector trekt niet zo snel aan als was gedacht, daardoor blijft gemeente fors verlies lijden op de grondexploitatie en dalen de uit bouw & vastgoed gerelateerde inkomsten’.

Ruyter: "Juist daarom moet je als gemeente blijven investeren: de stad wordt er aantrekkelijker van. Nu het economisch beter gaat, trek je daarmee bijvoorbeeld ook particuliere investeerders, corporaties en bewoners over de streep. Dat levert al snel geld op. Zet je dat vliegwiel nu stil, dan schiet je in je eigen voet. We verwachten dat de gemeente die logica ook ziet en snel meer duidelijkheid geeft. Het moet toch mogelijk zijn om aanbestedingen eerder te gunnen dan pas in 2012!"

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters