Laat stadswachten geen bonnen meer schrijven

 

De bevoegdheid van stadswachten om bekeuringen te geven moet worden ingetrokken. Dat vindt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Hij wil dat stadswachten voortaan worden ingezet voor het oplossen van kleine ergernissen in de stad, in plaats van met bonnenschrijven. "Maak van de stadswacht een probleemoplosser in plaats van een bonnenschrijver."

De GroenLinkser komt met het voorstel om de bevoegdheden van stadswachten in te perken naar aanleiding van het onderzoek van Morph Research naar de waardering voor Rotterdamse stadswachten en na tientallen klachten die de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in het afgelopen jaar binnenkreeg over het functioneren van stadstoezicht. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de Rotterdammers ontevreden is over het functioneren van de stadswachten.

Anderhalf jaar geleden kregen de Rotterdamse stadswachten de bevoegdheid om bekeuringen uit te schrijven en om mensen in de boeien te slaan. Dat ging gepaard met de campagne 'bevoegd te bekeuren'. Sindsdien is het bergafwaards gegaan met het imago van de stadswacht, constateert Bonte. "Het ontbreekt de meeste stadswachten aan inlevingsvermogen. Ze schrijven bekeuringen uit voor alles wat los en vastzit zonder een menselijke inschatting van de situatie te maken." Zo regende het bekeuringen voor het fietsen op de stoep, het wandelen door rood en recentelijk voor het drinken van rosť in het park.

GroenLinks wil stadswachten gaan inzetten voor het signaleren en oplossen van kleine ergernissen in de stad. "Denk aan rondslingerend afval en kapot straatmeubilair. Maar ook aan het tegengaan van winkeldiefstal door in winkelcentra te surveilleren", zegt Bonte. "Stadswachten zijn uitermate geschikt als de ogen en oren van het gezag op straat, maar het daadwerkelijk bekeuren kunnen we beter aan echte agenten overlaten. Laat de stadswacht een probleemoplosser zijn in plaats van een bonnenschrijver."

 

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters