Het Einstein Lyceum is er klaar voor

 

 

Interview met rector Louis Jongejans

Het Einstein Lyceum is klaar voor de Campus Hoogvliet dat de school in het voorjaar van 2013 gaat betrekken. De afgelopen jaren is er veel veranderd op het Einstein Lyceum. De school begon zo’n 5 tot 6 jaar geleden met de veranderingen waarin het leerproces van de leerling steeds centraler kwam te staan. In dezelfde tijd werd gestart met tweetalig onderwijs (TTO), later volgde de sportklassen en vorig jaar voegde de school op verzoek van de Leonardo stichting daar Leonardo onderwijs (onderwijs voor hoog begaafden) aan toe.

Twee jaar geleden was het proces zover gevorderd dat de Nederlandse Montessori Vereniging haar goedkeuring verleende om de titel gecertificeerde Montessori school te mogen dragen. De laatste jaren is ook het docententeam behoorlijk verjongd. Zoals rector Louis Jongejans aangeeft: "We hebben ťťn van de jongste teams in Rotterdam. Zo hebben we bij 13 vakken andere docenten gekregen in de afgelopen jaren". Belangrijker dan de gemiddelde leeftijd van zijn team vind Jongejans hun kundigheid. "We zijn erg bezig geweest met allerlei verbeteringen. Zo zijn we bezig met ‘deep learning’. Vroeg je een paar jaar geleden wat docenten toetsten, dan kreeg je het antwoord ‘wat we ze geleerd hebben’. Docenten van nu begrijpen dat gezien de veranderende examens en eisen van de samenleving er meer getoetst moet worden dan dat alleen. Het gaat erom dat leerlingen de nieuwe kennis in een nieuwe situatie kunnen combineren met eerder opgedane kennis en deze vervolgens met elkaar kunnen combineren". Deep learning dus. Daarnaast is er veel aandacht voor efficiency omdat leerlingen wellicht meer moeten kunnen toepassen, terwijl zij niet meer lessen en huiswerktijd hebben dan enkele jaren geleden. Jongejans: "Het gaat erom zo efficiŽnt mogelijk te werken. Bovendien moet een school ook gewoon voor leerlingen leuk zijn. Diverse excursies ondersteunen dan ook het onderwijskundig programma. Zaken als een brugklaskamp, een ski-reis, een Rome-reis, een afstudeerproject in Londen, een leuke Kerstdisco en een eindejaarsfeest en diverse excursies op het gebied van kunst en cultuur horen daar natuurlijk bij".

Het Einstein Lyceum haalde de nieuwe wetenschappelijke kennis ook van buiten. Zo heeft professor doctor Gerard Westhoff een belangrijke rol als het om efficiŽnt leren gaat. Op 31 januari (19.30 uur) is Westhoff wederom op het Einstein Lyceum. Dit keer op verzoek van de ouderraad om op de school, met ouders van de school en Rotterdamse politici en de Einstein docenten in gesprek te gaan over wat effectief onderwijs is en wat niet.

Op de vraag of het nu allemaal ‘af’ is antwoord Jongejans: "Het is nog lang niet af, maar alle neuzen staan wel dezelfde kant uit. Het docententeam heeft de juiste attitude en is in staat ook hun eigen docentgedrag aan te passen als dat nodig is. Zij zijn in staat de nieuwste ontwikkelingen te vertalen naar effectief leren: "deep learning" zoals de Canadezen en Amerikanen dat noemen. Vroeger was het zo dat docenten jaren achtereen hetzelfde in de klas deden. De huidige generatie docenten is erg leergierig en wil niet in een sleur lesgeven. Zij willen effectief werken en passen daar hun docentgedrag op aan. De leerlingen veranderen continu en krijgen steeds meer informatie via steeds verschillende kanalen. Daar moet een school continu op inspelen. Af is het nooit".

Het Einstein Lyceum gaat het met deze groep docenten ver schoppen. Zeker als de gemeente de school op de Campus in staat stelt dit te doen in een gebouw dat daarop is ingesteld. Jongejans: "De Campus Hoogvliet is een project van Woonbron en is getekend door het beroemde architectenbureau van Wiel Arets. Wat betreft de indeling is er goed geluisterd naar de school. In de indeling van het gebouw vind je de verschillende ontwikkelfasen van de leerlingen terug. Elke fase heeft een eigen laag in het gebouw waardoor het team in staat zal zijn de leerlingen nog beter te bedienen". De Hoogvlietse jongeren in de toekomst gaan zeker profiteren van de ingezette ontwikkelingen. Nu er maar vanuit gaan dat de Campus zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Het Einstein Lyceum is echt ‘klaar’ voor de verhuizing. Het Einstein Lyceum heeft op beide locaties ‘open dag’ op 5 februari 2011 van 10.00 tot 13.00 uur. Kijk ook op de website: www. einsteinlyceum.nl .

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks