Bomenridder 60 jaar

 

Je zult maar "strijdlustige speerwerper" van je voor naam heten

Strijdster voor van alles binnen de Hoogvlietse gemeenschap Ineke Lukus vertelt:
‘Marcellus Gerardus Hoornweg. Bij de meeste mensen bekend van het zich vastketenen op 17-10-1992 aan een boom op de binnenban, omdat deze(n) weg moest(en) voor de renovatie van het winkelcentrum Hoogvliet. Hij Trachtte met zijn actie deze zuurstofgevende/fijnstofvangers, die binnen de gemeente Rotterdam te pas en te onpas worden omgezaagd, te behouden. Reuzen van 3 meter breed, 40 meter hoog en 30 jaar oud, worden door de gemeentewerf Hoogvliet regelmatig zinloos omgelegd. Soms roepen ze zelfs, foutje mevrouw, sorry.’

In 1992 heeft Marcellus G Hoornweg met zijn actie, onbewust een zeer belangrijke trend gezet. Het behoud van bomen en plantsoenen werkten aanstekelijk en resulteerden in zo,n 11 landelijke Stichtingen de Bomenridders, waarin fel wordt gestreden tegen kappen. Wat de eerste bomenridder vooral dwarst zit, is dat gemeentes en projectontwikkelaars grote grondkavels schoon en leeg opgeleverd willen hebben om op te bouwen. Terwijl daar meestal vele bomen en plantsoenen op staan. ‘Ze moeten daarin in het vervolg maar om heen leren bouwen’, zegt Marcellus fel. ‘Die bomen en bosplantsoenen staan daar al, ze hebben het recht om te blijven waar ze staan.’ Omdat zij niet voor zichzelf kunnen opkomen, doen al die bomenridders door het land dit nu.

Aanstaande Zaterdag 4 december, viert Marcellus G Hoornweg, samen met familie, vrienden en fans zijn 60e verjaardag. In de zaal de Wings van de Flamingo te hoogvliet. Ook zijn beroemde muzikale vrienden, "Bluesband Livin Blues", bekend uit de jaren 60-70, maar ook nu nog, zullen deze avond, als persoonlijk cadeau, luister bijzetten. Natuurlijk gaat Marcellus zelf, zijn gasten deze avond op een bijzondere manier verrassen. Op een onbewaakt moment komt hij in een van zijn meest favoriete outfits tevoorschijn. Dan en alleen dan zal de eerste bomenridder, tevens bekende kunstschilder op Hoogvliet, volledig in z’n element zijn. Het zal met deze beroemde "Hoogvlieter" een avond worden om nooit te vergeten. Deze avond is overigens alleen voor de door hem uitgenodigde gasten.

J.K. met dank aan Ineke Lukus

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters