De leukste vereniging

 


Aquarium- en vijververeniging ‘Groot-Hoogvliet’ bestaat bijna 50 jaar en even zolang genieten jong en oud van de activiteiten en clubavonden


Met volgende week de open dag voor de deur, zaterdag 30 oktober, en volgend jaar het jubileum, hebben de leden van deze gezellige vereniging er extra veel zin in. Veel leden bezitten zelf een aquarium of vijver, maar een must is dat niet, want er zijn ook leden die puur voor de gezelligheid de clubavonden bezoeken. Natuurlijk kan men lekker doorzagen over vissen, bakken en vijvers, maar ook wereldse zaken als uitgaan, voetbal, politiek of zomaar over een passerend onderwerp wordt aan de knusse tafeltjes of bar gekletst, bij het genot van een drankje of hapje.

Bijna 50
De vereniging is opgericht op 11 januari 1961. Er bestond in die tijd nog een andere aquariumvereniging genaamd ‘Waterlelie 53’, die was aangesloten bij de U.V.A ( Unie Van Aquariumhouders). Echter een aantal leden van ‘Waterlelie ’53’ wilde aansluiting bij de N.B.A.T (Nederlandse Bond Aqua Terra) en zo kon het gebeuren dat Aquarium en Terrariumvereniging ‘Groot-Hoogvliet’ werd opgericht. Het verenigingsleven bloeide in die jaren, getuige het aantal leden van Groot-Hoogvliet dat midden jaren ’60 uitkwam op 165. Er waren veel werkers in de petrochemische industrie nodig en die kwamen uit het hoge noorden. Boeren en landarbeiders die gewend waren kippen, konijnen en ander klein spul te houden. De vereniging die nu geen toevoeging ‘terrarium’ meer draagt maar daarvoor in de plaats wel het vijvergebeuren een plaats heeft gegeven met de toevoeging; -en vijververeniging, telt momenteel zo’n kleine honderd leden en kent liefhebbers in de categorieŽn zoetwater, zoutwater en zoals reeds gememoreerd de vijver. In het komende jaar overweegt men om een mooie tentoonstelling te gaan houden ter ere van het 50- jarige bestaan, dat zal een heel weekend worden, want zoiets vier je natuurlijk groots.

Enthousiaste leden
De leden van de vereniging zijn mensen die heel enthousiast zijn, ze vermaken zich uitstekend en wisselen kennis onderling maar wat graag uit. Ook leden zonder thuis een aquarium blijken het naar de zin te hebben in de Visklas, zoals het clubgebouw wordt genoemd, want daar staan vele aquariums waar ze maar wat graag aan werken of er gewoon naar gaan zitten kijken, want een mooie bak straalt rust uit.
Onlangs werd de zogenaamde ‘bakkenschouw’ ingevoerd, een mooie mogelijkheid om anderen je aquarium te laten beoordelen en tips te krijgen die er toe bijdragen dat men de thuisbak als pronkstuk kan gaan zien. Door de voorlichting, regelmatige lezingen en het onderling uitwisselen van gegevens en tips, verkrijgt men meer inzicht in het houden van vissen in een aquarium of vijver. Daarnaast, en dat is zeker niet onbelangrijk, kan men goedkoop vissen, plantjes en randapparatuur aanschaffen bij de vereniging.

De echte fanatiekelingen doen regelmatig mee met de regionale en landelijke bakkenkeuringen, waarbij natuurlijk winnen voorop staat, maar het meedoen alleen is al leuk, want wat is er mooier dan ‘sleutelen’ aan je aquarium om de mooiste te hebben? Als lid heeft men dus alleen maar voordelen.

Open dag
De aanstaande opendag beloofd weer prachtig te worden, de bakken worden in perfecte conditie gebracht, wat ze eigenlijk altijd al zijn, en de vijver krijgt ook een extra grote beurt. Op deze open dag kan men rondkijken wat er zoal te beleven is in deze mooie en soms wonderlijke wereld. Maar ook is er informatie te verkrijgen, kan men plantjes of visjes kopen, maar ook natuurlijk sfeervol genieten aan de bar of tafeltje en van gedachten wisselen met de leden. Ook heel mooi is dat men, als men zelf een aquarium heeft, een watermonster mee kan brengen en dit kan laten keuren in het verenigingsgebouw, men weet dan wat voor water men in de kuip heeft.
Mocht men op de opendag besluiten lid te worden, wat overigens niet verplicht is, dan hoeft men voor dit jaar (2010) geen lidmaatschap meer te betalen. Aquarium- en vijververeniging ‘Groot-Hoogvliet’ heeft naast een riant onderkomen ook een clubblad en een mooie informatieve website op internet.

Meer info
De vereniging, die is aangesloten bij de NBAT, heeft op donderdagavond en zaterdag clubavonden, soms zijn er op andere dagen ook leden actief voor onderhoud en dergelijke. U kunt gerust eens binnenstappen, men zal u niet vreemd aankijken.
De open dag is op zaterdag 30 oktober van 11.00 tot omstreeks 17.00 uur in de Visklas aan de Gebbeweg 12 ( Zalmplaat). Lid worden kan vanaf en op elke leeftijd. Dankzij de leden, de adverteerders in het clubblad en de baromzet kan de vereniging bestaan, maar wat extra leden maakt nog net wat meer mogelijk, dus misschien iets voor u?
Meer informatie kunt u vinden op het internet: www. groothoogvliet.nl. Of u kunt bellen op de clubtijden, donderdagavond en zaterdagmiddag, naar 010 – 4721112, maar mailen kan ook, de voorzitter, Hans Vermeer kunt u bereiken via: J.Vermeer23@ chello.nl.

Jan Koopmans

Fotografie: Aad van der Voorn

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters