Ramona en Flamingo

 

 

Het grote feest in de Flamingo afgelopen zaterdag was niet zomaar een feest, het markeerde twee momenten die je bijna uniek mag noemen.

Vijftig jaar een nummer muzikaal ten gehore brengen door dezelfde artiest als die het ooit in Nederland lanceerde is een unicum. Het succesverhaal van de Flamingo kennen we allemaal, het begon in een bouwkeet en de jongeren vermaakten zich uitstekend, via allerlei ‘tussenstappen’ groeide de club uit tot iets waar men niet meer omheen kon, de accommodaties werden mooier en beter en er kwamen steeds meer artiesten die het allemaal wel eens wilden proberen. Uiteindelijk staat er een fraai pand in Hoogvliet met twee fraaie zalen en een niet mis te verstaande hoeveelheid technische voorzieningen en faciliteiten.

Ramona ontstond in diezelfde periode door The Blue Diamonds, twee in IndonesiŽ geboren jongens, Ruud en Riem de Wolf, die in 1949 naar ons land kwamen. Eerst hadden ze zich muzikaal verdienstelijk gemaakt in wat schoolbandjes, ondermeer met de namen ‘String Extase Boys’ en ‘Cool Cats’, maar kozen uiteindelijk voor Blue Diamonds. En met deze naam kregen ze vanaf 1959 steeds meer bekendheid. Hun eerste plaatje dat wer opgenomen was niet Ramona maar het nummer ‘Til I Kissed You', een cover van de Everly Brothers. Het nummer verkocht goed en de naam Blue Diamond werd een begrip.

In 1960 verlieten ze het oude imago en stapten een nieuwe wereld in met ‘Ramona’ een nummer dat daarvoor al op het repertoire stond van ondermeer Jim Reeves en Louis Armstrong. De oorspronkelijke afkomst van het nummer is verrassend anders. Het Amerikaanse origineel werd al in 1927 geschreven door de Amerikaan Louis Wolfe Gilbert voor de avonturenfilm Ramona. Wel hebben de Blue Diamonds het nummer totaal gewijzigd en hierdoor kreeg het zijn bijzondere uitstraling, die ook afgelopen zaterdag in de Flamingo nog eens heel duidelijk naar voren kwam.

De optredens
De optredens in de Flamingo kenmerkten zich doordat alle klanken 100% live waren, de band ‘Of Course’, die al heel wat grote artiesten heeft begeleid, zorgde voor een perfect samenspel met Riem en Rosy. En dat zo stak zo goed in elkaar dat onverwachte wendingen die artiesten soms kunnen maken, muzikaal perfect werden opgevangen.

Riem solo
Sinds 2000 moet Riem de Wolf het alleen doen, zijn broer Ruud overleed op zijn 59ste jaar aan een slopende ziekte, tot op het laatst bleef hij samen met Riem op de planken staan. Riem is inmiddels 67 jaar, maar er iets van merken doet men niet, hij blijft de ‘spring in het veld’ en staat muzikaal zijn mannetje volledig. Het was heel bijzonder en bijna teder, hoe Riem zijn ‘zusje’ Rosy terug het podium op liet komen om samen wat nummers te gaan zingen. Toen ter ere van broer Ruud, die volgens Riem stiekem over de schouder meekeek, het nummer ‘Let It Be Me’ werd gezongen door deze twee, pinkte menigeen in de zaal een traantje van ontroering weg.

Uniek
Een klein doch zeker vermeldenswaardig klein incidentje tussen uw redacteur en Kees Hageman: Redacteur Jan Koopmans geloofde niet dat het nummer Ramona pas 50 jaar bestond, hij had het immers als kleuter meegezongen in zijn geboorteplaats waar hij op zijn zesde al wegging. Aangezien deze redacteur inmiddels 63 is kan het dus niet kloppen. Kees Hageman, een man van daden, trok deze redacteur mee naar het artiestenverblijf om het persoonlijk aan Riem te vragen. Deze beaamde dat het nummer al veel ouder is, waardoor Hageman zijn ongelijk toegaf, hetgeen beslist kranten nieuws is, hierbij.

Riem treedt vaker op in de Flamingo en gaf te kennen dat het hem hier goed bevalt, ‘het is een beetje thuiskomen’. We zullen dus wel vaker horen van Riem, Rosy en natuurlijk de vermaarde band Of Course.

Tekst/foto’s Jan Koopmans

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters