Zwemwaarschuwing

 

Hoewel het water op het Heerlijkheid terrein eigenlijk geen zwemwater is, is een waarschuwing voor blauwalg wel op z’n plaats.
De waterpartijen in de Heerlijkheid en in ‘De Ruige plaat’, het natuurlijke kinderparadijs, kunnen blauwalgen bevatten. Vorig jaar werd het ook al aangetroffen en het warme weer kan dat ook dit jaar weer veroorzaken in het niet al te diepe en niet stromende water.
Omdat het water op deze plaats geen officieel zwemwater is blijft periodieke controle uit, dus ontbreken ook de waarschuwingsbordjes die men vaak aantreft bij waterpartijen die blauwalg bevatten.
Toch is een waarschuwing wel op z’n plaats, want naast gevaar voor mensen is blauwalg ook riskant voor bijvoorbeeld honden. Men kan er heel ziek van worden en honden kunnen er zelfs aan overlijden.

Verleidelijk

Hoewel zwemmen in mindere mate voorkomt in de waterpartijen van de Heerlijkheid, is contact met water, zeker in De Ruigeplaat, onderdeel van de activiteiten. Kinderen spelen er vaak en pootje baden er op blote voeten, zoals onlangs onze deelraadsvoorzitter ook nog demonstreerde, zie onze krant van enkele weken geleden.
Het is voor de spelende kinderen bijzonder verleidelijk om in het ondiepe water op zoek te gaan naar waterdiertjes of zomaar even afkoelen vanwege het warme weer. De kans dat men op deze wijze in contact komt met het blauwalg is reŽel aanwezig.
Hoewel het een prachtig gebied is om eens een kijkje te nemen, is contact maken met het water voorlopig even een afrader.

Iets over blauwalg

Eigenlijk valt blauwalg tussen algen en wieren in, het is een apart soort. De stamfamilie van blauwalg hebben door hun enorme zuurstof productie ooit gezorgd dat er op de aarde voldoende zuurstof kwam om er op te leven. Maar dat is inmiddels enkele miljarden jaren geleden, de meeste mensen kunnen zich dat dan ook niet meer herinneren.

Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waardoor mens en dier ziek kunnen worden. Bij inname via de mond kunnen er vervelende ziektebeelden ontstaan. Hoewel de stoffen niet via de huid in het lichaam kunnen komen is zwemmen, zeker voor kinderen, die wel eens een slokje water per ongeluk binnenkrijgen, af te raden. De klachten variŽren van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. Voor kinderen en huisdieren, die vaak hun natte huid drooglikken, kunnen de klachten heel heftig zijn.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks