Handbikers rijden de proloog van de Tour de France

 

 

Op vrijdag 2 juli 2010 rijden 50 sporters met een beperking de proloog van de Tour de France in een handbike. In de historie van de Tour de France is het de eerste keer dat handbikers de proloog rijden. Dit evenement is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de Grand Depart organisatie en SportMEE, het servicepunt Sport en Handicap in Rotterdam.

Het evenement start bij het Zuidplein om 9.15 uur met een groep van meer dan 40 handbikers die de hele proloog van 8,9 kilometer afleggen. De getrainde handbikers bedwingen met armkracht de Erasmusbrug en de Willemsbrug met snelheden die dik boven de 35 kilometer per uur liggen. Een kleinere groep van recreanten rijden een kortere route van 2,5 kilometer met een keerlus bij de kruising Dordtselaan/Brielselaan. Deze groep start om 9.35 uur.

Jong talent Aan de start staat veel jong talent en een aantal Nederlandse handbiketoppers. Roel Bruijn (1984) en Jetze Plat(1991) voeren momenteel de lijst van toppers bij de Wereldbekerwedstrijden aan voor Nederland. Belofte is de bijna 15-jarige Nino Neeleman die vorig jaar nog de 10 km in Rotterdam won. Nederlands kampioen John Vink (1961),Olympisch handbiker (Beiing) Don van der Linden (1976) en triatleet Maurice Wiegman (1991) zijn ook van de partij. Maurice Wiegman nam begin deze maand nog deel aan de Alpe d’Huzes waar hij de Alpe d’Huez met zijn handbike wist te bedwingen. Maurice is in training voor de Iron Man triatlon op Hawaï. Voor hem betekent dat zwemmen, handbiken en wheelen. Van de dames heeft Nicole Schefer (1974) al een paar keer de Marathon on Wheels in Rotterdam gewonnen.

MEEdoen voor een marathon in Rotterdam 2011 De eerste tien handbikers rijden allemaal in een shirt van SportMEE. Zij geven hiermee te kennen dat ze SportMEE, het servicepunt Sport en Handicap een warm hart toedragen en samen met SportMEE en ex-winnaar van de Marathon Rotterdam Huub Nelisse ((1950) willen ze graag dat de gemeente Rotterdam mee gaat werken aan een alternatief voor het wegvallen van de Rotterdam on Wheels Marathon. Zij vinden dat ook gehandicapte sporters in een rolstoel in Rotterdam in 2011 een marathon moeten kunnen blijven rijden. In veel wereldsteden is dat namelijk nooit een probleem geweest (Berlijn, Londen, New York). Rotterdam kwam 12 jaar geleden met Rotterdam on Wheels als alternatief voor de (loop)marathon. Maar nu gaat dat evenement in september niet meer door vanwege geldgebrek. MEE Rotterdam Rijnmond en de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) zijn erg teleurgesteld over het schrappen van de marathon voor handbikers in september. Voor dit jaar lukt het MEE en VGR niet meer om een marathon op te zetten. Voor 2011 willen MEE en VGR wel om de tafel met de gemeente Rotterdam en andere partijen om een alternatief voor rolstoelsporters aan te kunnen bieden.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks