Brandweer verhuist

 

Eind mei start de bouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Butaanweg

De brandweer snel ter plaatse, dat is iets wat we allemaal willen. Door de toenemende verkeersdrukte, ook in de omgeving van Rotterdam, kunnen de aanrijdtijden naar enkele industriŽle locaties steeds meer onder druk komen te staan. Om te zorgen dat de brandweer in de toekomst ook snel ter plaatste kan zijn zal de bouw van een nieuwe brandweerkazerne voor de Gezamenlijke Brandweer dit jaar eindelijk starten. De door Ingenieursburo IOB ontworpen brandweerkazerne zal worden gerealiseerd aan de Butaanweg te Rotterdam. Na een voorbereidingstraject van ca. 5 jaar zal eind deze maand de eerste paal van de brandweerkazerne geslagen worden.

De Gezamenlijke Brandweer is een samenwerkingsverband tussen meer dan vijftig bedrijven in het haven- en industriegebied van Rotterdam en de Gemeente Rotterdam. De organisatie verzorgt vanuit zeven brandweerkazernes, een trainingscentrum en een hoofdkantoor in Rozenburg de brandbestrijding en hulpverlening in het gehele Rotterdams havengebied, in Rozenburg en Hoogvliet. De nieuwe kazerne moet ervoor zorgen dat de brandweer snel ter plaatse kan zijn.

Vlakbij
Voornamelijk de ligging van de nieuwe kazerne locatie op het Beneluxplein, ingeklemd tussen de Butaanweg, de afrit A15, de Vondelingenweg en de naastliggende leidingstraten, zorgde voor de nodige complexiteit voor zowel de engineering als ook het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Het ontwerp, de engineering en de vergunningen voor de nieuwe kazerne zijn verzorgd door Ingenieursburo IOB, te Hellevoetsluis.
Een bijzonder aspect van het kazerne gebouw is de verwarming en koeling van het gebouw. Gekeken wordt om het gebouw aan te sluiten op de al aanwezige WKO installatie van het nabij gelegen Avelingenviaduct, welke jaren geleden door het Havenbedrijf Rotterdam is aangelegd. Door middel van slangen in het asfalt van het viaduct wordt het asfalt in de zomermaanden gekoeld en in de wintermaanden vorstvrij gehouden. Doordat het een bestaande WKO installatie betreft zijn de aansluitkosten vergelijkbaar met een gasaansluiting en de energiekosten liggen direct al lager.

Het kazernegebouw omvat een gedeelte voor een permanente bezetting van tien brandweerlieden en een voertuigenstalling met zeven lange opstelplaatsen voor blus- en hulpverleningsvoertuigen. De nieuwe kazerne vervangt de bestaande kazerne van de Gezamenlijke Brandweer aan de Leemkuil in Hoogvliet. De verwachting is dat het project medio april 2011 zal worden opgeleverd. Met de bouw van deze nieuwe kazerne kan de brandweer ook in de toekomst, ondanks de toenemende verkeersdrukte, snel ter plaatse zijn om hulp te bieden. De kazerne van de Gezamenlijke Brandweer aan Kouwenaardseweg blijft voorlopig in Hoogvliet zelf.

J.K.

 

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks