Nu ook in Hoogvliet Stadswacht

 

 

Stadswacht met nieuwe bevoegdheden nu in heel Rotterdam

Nu steeds minder ‘blauw’ op straat te vinden is en de wereld, volgens veel burgers, ‘los van God’ is, komt er vanuit Rotterdam de berichtgeving dat de Stadswachten nu overal te vinden zijn, dus ook in Hoogvliet en Pernis. Op zich zijn Stadswachten te vergelijken met burgerinitiatieven die er op kleine schaal al lang waren. Het samen posten in situaties die een buurt onveilig maakten, het samen zoeken naar oplossingen, het waren en zijn oplossingen vanuit bewoners waar de bestaande veiligheidshandhavers, zoals politie, geen tijd voor had. Met het inzetten van Stadswachten hoopt men een stukje veiligheid terug te winnen.
De politie moet al jaren bezuinigen en, hoewel men het vaak ontkent, kan deze lang niet altijd volledig de veiligheid handhaven of ten minste het gevoel van veiligheid geven. Stadswachten krijgen een kortere opleiding en kosten minder dan een agent, dus lijkt het een goede oplossing in deze tijd van bezuinigen. Het is een bekend gegeven dat toen Rotterdam nog slechts 200. 000 inwoners had en de criminaliteit slechts in beperkte mate voorkwam, er meer blauw op straat was dan op dit moment, in een stad die last heeft van veel meer criminaliteit en een veelvoud aan inwoners. De Stadswacht moet daar een goede oplossing voor gaan worden.

Hoe en wat

Steeds meer stadswachten in Rotterdam zijn opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Sinds eind 2008 heeft de korpsleiding van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond al meer dan 250 stadswachten beŽdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Als BOA kunnen en mogen stadswachten tal van overtredingen bekeuren. Overlast en ‘kleine’ ergernissen kunnen daardoor beter worden aangepakt. De invoering van de ‘nieuwe stadswacht’ gaat per deelgemeente. Vanaf nu zijn de nieuwe stadswachten in heel de gemeente actief want zij gaan nu ook aan de slag in Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis. Stadstoezicht informeert de bewoners in deze gebieden over de nieuwe bevoegdheden tijdens een voorlichtingscampagne die loopt van 15 mei tot en met 22 mei.

Bevoegd te bekeuren

Mensen fietsen op de stoep, ze plassen tegen de gevel, gooien rommel op straat, laten de poep van hun hond liggen of vernielen de boel. Steeds meer stadwachten kunnen tegen deze dagelijkse ergernissen optreden. Bovendien mogen zij overtreders aanhouden die zich niet willen identificeren voor een bekeuring, maar ook als zij willen vluchten of zich agressief gedragen. Na de aanhouding brengt de politie de overtreders naar het politiebureau, waar de stadswacht proces-verbaal opmaakt. Ook nieuw is dat stadswachten - in afwachting van de politie en alleen als het echt nodig is - handboeien mogen gebruiken.

Speciale opleiding

De stadswachten hebben een intensieve training van 12 tot 15 maanden gevolgd. Daarin is veel aandacht besteed aan de soorten overtredingen waarmee zij te maken krijgen, de voorschriften voor het beboeten en het zorgvuldig toepassen van de bevoegdheden. Zij zijn allemaal door de korpsleiding van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond beŽdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Iedere BOA moet zich elke vijf jaar via een examen weer kwalificeren en zelfs ieder jaar om de handboeien te mogen dragen.

Voorlichtingscampagne

De invoering van de nieuwe werkwijze is wijk voor wijk gegaan. De voorlichting dus ook. Als laatste krijgen de inwoners van Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis een flyer in de bus met informatie over de nieuwe bevoegdheden van de stadswacht. Een belangrijk onderdeel van deze voorlichtingscampagne is het persoonlijk contact tussen de bewoners en de stadswachten. Daarom gaan stadswachten tijdens de voorlichtingsdagen ook in gesprek met de bewoners. Verder rijden promofietsen en een omroepwagen door de deelgemeente en wordt geadverteerd in huis-aan-huisbladen.

Na de zomer wordt de voorlichtingscampagne stadsbreed afgesloten zodat iedere Rotterdammer is geÔnformeerd over de nieuwe bevoegdheden van de Rotterdamse stadswacht.

J.K.

 

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks