Nieuws van de Shell Burenraad

 

 

Shell Pernis Burenraad snuffelt aan de elektronische neuzen

De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft eind maart de Shell Pernis Burenraad geïnformeerd over haar zogeheten ‘e-nose pilotproject’. Deze elektronische neuzen, die aan lantaarnpalen worden bevestigd, kunnen verschillende geuren ‘ruiken’, die zij vervolgens doorseinen naar de meldkamer van DCMR.

Bianca Milan, geurexpert bij DCMR, gaf tekst en uitleg aan de Burenraadsleden, en demonstreerde hoe de ‘e-nose’ reageerde op enkele stoffen. “Via deze kleine kastjes, die zijn voorzien van allerlei sensoren kunnen bepaalde geuren, die klachten kunnen veroorzaken, in een vroegtijdig stadium worden opgespoord. Op die manier proberen wij een objectief systeem te ontwikkelen voor geurwaarneming en hopen we zo een bijdrage te leveren aan de veiligheid in de regio.” De pilot loopt sinds 2008 en in 2010 zal worden besloten of het project wordt uitgebreid.

Tijdens de Burenraad van 22 maart jl stonden ook de gebruikelijke aandachtspunten als veiligheid, havenincidenten en fakkelen op de agenda. De leden toonden zich tevreden over de positieve ontwikkelingen in deze zaken.

Hans van Scherpenzeel, directeur Shell Pernis, liet weten dat er bij Shell Pernis al vele dagen, sinds de zomer van 2009, zonder ongeval met verzuim wordt gewerkt. In 2010 is er pas één ongeval geweest waarbij een medische behandeling noodzakelijk was. ‘Dat is niet slecht, wanneer je kijkt naar de vele mensen die bij ons werken. Maar wij streven naar ‘Goal Zero’ – geen enkel ongeval op onze site’, aldus Van Scherpenzeel.

Verder is er ook een dalende lijn te zien als het gaat om het fakkelen en de klachten in verband met overlast. ‘Het aantal dagen zonder havenincident (een vervuiling van het water in de haven) is nog nooit zo hoog geweest: 285 dagen (op 22 maart jl.) zonder incident tot nu toe. Van Scherpenzeel: “Een absoluut record. We zien dat de investeringen hun vruchten nu afwerpen.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks