Vrouwen schaken

 

 


Stichting blaast Integratieschaak nieuw leven in

Na een (te) lange periode van stilte heeft de Stichting Integratie-Schaak Spijkenisse (SISS) besloten om in 2010 wederom een weekendtoernooi te organiseren ter bevordering van het vrouwenschaak in de Nederlandse schaakwereld. Het toernooi zal plaatsvinden op vrijdag 14 mei, zaterdag 15 mei en zondag 16 mei in Hotel Atlas te Spijkenisse.

De Stichting heeft als doel om het vrouwenschaak in Nederland te promoten. Vierentwintig jaar geleden namen twee schaakliefhebbers in Spijkenisse het initiatief om de stichting op te richten. Sindsdien zijn er een aantal memorabele schaaktoernooien gespeeld, waar regionale, Nederlandse en wereldtoppers floreerden. Denk hierbij aan Wereldkampioene Nana Ioseliani, Europees Kampioene Pia Cramling en Nederlands Kampioene Erica Sziva. In alle toernooi namen de vrouwen en mannen het tegen elkaar op. In 1995 kwam er helaas een einde aan het toernooi doordat er geen vrijwilligers waren om het toernooi te organiseren. De Stichting Integratieschaak maakt echter een nieuwe start met een compleet nieuwe organisatie en nieuwe opzet om te zien of het vrouwenschaak in de afgelopen tien jaar een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn de vrouwen inmiddels in staat het mannelijk geweld te verslaan? Wij zijn zeer benieuwd.

In de invitatiegroep treden bij de dames meervoudig Nederlands kampioene GM Zhaoqin Peng, WIM Arlette van Weersel en regiotalent Sophia Thoma in het strijdperk aan tegen GM Dimitri Reinderman (runner-up NK 2009), Rick Lahaye (Spijkenisse) en youngster Peter Ypma. Gedurende het toernooi spelen de dames een partij met wit en met zwart tegen iedere heer. Iedere deelnemer speelt dan 6 partijen. In de invitatiegroep is gekozen voor een mix van gevestigde namen en aanstormend talent. Naast dit invitatietoernooi zal tevens een open toernooi plaatsvinden dat voor iedere schaker/schaakster toegankelijk is. Er wordt gespeeld in een A- en een B-groep, ingedeeld op basis van ELO-rating. In iedere groep zal een groot aantal plaatsen worden gereserveerd voor vrouwelijke deelnemers. In het Open toernooi zullen 6 ronden volgens Zwitsers systeem worden gespeeld. De eerste prijs in de A-groep bedraagt 400,00. euro. De winnaar van de B-groep gaat met 200,00. euro naar huis toe.

De opening van het toernooi zal worden verricht door de burgemeester van Spijkenisse, mevrouw M. Salet. Nadere informatie over dit unieke evenement is terug te vinden op de website van het toernooi: www.integratieschaak.nl of via j.dessens@integratieschaak.nl.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks