Verkiezingsrumoer

Verkiezingscolumn Jan Koopmans

 

 

Vandaag is het dan eindelijk zover, we gaan naar de stembus en gaan stemmen over wie de kokende vier jaar leiding neemt over onze woonplaats Hoogvliet. Als redacteur en columnist van een krant en een bekende website, deze waar u nu bent, en als voorzitter van een stichting en Hoogvlieter van het jaar 2002 kan ik niet altijd meteen zeggen wat ik vind of denk. Iedereen mag gallen over van alles, ik moet het altijd een beetje genuanceerder doen of maar zwijgen.

Toch ga ik daar een beetje van afwijken dit keer omdat ik van mening ben dat ik ook best wel eens mezelf mag zijn. Er doen dit keer maar liefst zeven politieke partijen mee bij de verkiezingen voor de deelgemeenteraad in Hoogvliet. Ik ben geen echte Hoogvlieter, ik woon hier slechts zo’n jaar of 25, maar mijn eerste positieve ervaringen waren politiek gezien toch wel die met het IBP. Ik heb ze gekend de rakkers van toen, wat later leerde ik Hans Elemans beter kennen, we konden goed door de deur samen, al waren er wel eens dingen waar ik het niet mee eens was.
Hans, lees; het IBP, heeft uiteindelijk wat tamelijk grote problemen opgelost of de aanzet gegeven voor verdere oplossingen, het Antilliaan vraagstuk, de stadsvernieuwingen die hard nodig waren, en vooral het zich vastbijten in de wens Hoogvliet zo zelfstandig mogelijk te houden.
Het was vooral de ‘Leefbaarpartij’ die deze plannen probeerde te doorkruizen, S÷rensen van die partij wilde centralisatie en de deelgemeenten afschaffen. Alles zou moeten worden geregeld door de Rotterdamse bestuurders, dus trouwen in Hoogvliet mocht je dan voortaan op de Coolsingel doen, leuk idee toch?
Hoogvliet zo zelfstandig mogelijk houden is nog steeds de wens van de meeste inwoners, maar toch wurmt zich nu ‘Leefbaar’ bij ons naar binnen die met hun inzichten probeert om onze inzichten te be´nvloeden. Kennis van zaken betreffende Hoogvliet kunnen ze niet echt hebben, het ‘ons kent ons’ gevoel kennen ze niet, hun doel is klinisch en zakelijk; alles moet centraal worden geregeld, en dan het liefst door hen.
Gemakshalve geef ik hier even bij aan dat in elke plaats in Nederland waar een Leefbaar is er ook regelmatig stront aan de knikker is. Ik zal niet ontkennen dat deze partij in oorsprong best heel goede ideeŰn had en de sympathie kregen van velen, maar wat is daar nog van over?

Maar goed, niet alleen Leefbaar probeert een graantje mee te pikken, er zijn nog een paar partijen die verkiesbaar zijn. Nieuw Hoogvliet, een afscheidingsbeweging van het al jaren bestaande IBP. Ze waren het met hun eigen partij niet eens en dus begonnen ze er zelf een, naar mijn gevoel nog steeds een zwaktehandeling want kennelijk waren deze opstappers niet in staat om de kracht op te brengen samen met hun partij de mouwen op te stropen om Hoogvliet te besturen op de juiste wijze.
De mensen van NH mag ik best, er zitten ouwe vrienden van me bij, maar politiek gezien kan ik niet veel met ze, hun doelstellingen zijn ongeveer dezelfde als van het IBP, maar wat maakt hen beter? Zuiver ‘zakelijk’ gezien heeft het IBP meer ervaring en kan afgerekend worden op dat wat ze in de vele jaren van hun bestaan hebben bereikt, en dat was heel veel. Nadeel van deze versplintering is dat het er niet beter op wordt, hoe meer partijen hoe meer meningen en de kans op een gesloten front is stukken kleiner.

Dan hebben we nog LSD Liberaal Sociaal Democraten, hoe verzin je het! Goed dat er jongeren zijn die mee willen denken, dat kan niemand storen lijkt me. Alleen jammer dat ik geen echt goed ‘aanvalsplan’ van ze heb gehoord, besturen is meer dan wat leuke dingen verzinnen en problemen aan te dragen, besturen is binnen de mogelijkheden het leven voor het HELE volk te verbeteren. Hoewel ik, zoals ik al zei, het best goed vind dat jongeren mee willen helpen om het welzijn van mensen te bevorderen, moet me toch van het hart dat veel plannen die ze hebben wat utopisch overkomen, ze zijn simpel niet te realiseren.
Maar goed, straks zit wellicht hun lijsttrekker in het bankje en dan kan hij zich er permanent mee bezig houden en wie weet wat er allemaal nog mogelijk is. Zelf hoop ik dat de VVD op z’n minst een zetel haalt en dat de opvolgers van wijlen RenÚ van de Graaf zijn nobele werk mogen voortzetten. De VVD heeft in Hoogvliet best veel invloed gehad, zij, voorheen Flip Spoor en later RenÚ, hebben menigmaal door hun verfrissende inzichten meningen positief kunnen be´nvloeden.
Het CDA en de PVDA zullen het als gevestigde partijen ook vast niet gemakkelijk hebben deze stemdag, want de PVDA heeft last van de val van het kabinet, die volgens velen door deze partij is veroorzaakt. Ik deel die mening echter niet, de PVDA liet in den haag slechts zien dat ze bij hun beloftes bleven, dat kun je van, helaas, het Haagse CDA niet zeggen. Toch mag van mij het CDA er ‘lekker’ uitkomen vanavond bij het tellen der stemmen, een beetje stichtelijke invloed van een christelijke partij kan geen kwaad.
En ja, de PVDA, mij zitten ze niet in de weg, ze mogen van mij best weer in de raadszaal een paar stoelen krijgen. Maar ik blijf er bij dat Hoogvliet alleen bestuurd kan worden door een typisch Hoogvlietse partij die niet gehinderd wordt door dictaten vanuit moederpartijen ergens in Den Haag.

Jan Koopmans

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks