Overlevende Birmaspoorweg overleden

 


Overlevende Birmaspoorweg overleden  (door: Joop van der Hor )

Na een kortstondig ziekbed is op 19 februari Adriaan (Adrie) Kannegieter overleden.
Woensdag 24 februari is ter ere van deze markante Hoogvlieter een afscheidsdienst gehouden in de aanbouw van de Oude Dorpskerk waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden op de begraafplaats Oudeland.

Adrie Kannegieter was drager van het oorlogsherinneringskruis met de gespen, het Ereteken voor orde en vrede , de Bronzen medaille en de Burger bescherming medaille. Deze versierselen kreeg hij vanwege zijn grote verdiensten gedurende de Tweede Wereldoorlog waar hij na te hebben gediend op de kruiser HR.MS. ‘Sumatra’ gevangen werd genomen en door de Japanners tewerk werd gesteld aan de beruchte Birma spoorweg.
Over zijn belevenissen schreef Kannegieter een boek dat hij in eigen beheer uitgaf. Meest opvallend verhaal daarin is zijn ontmoeting met de toen nog jonge prinsesjes Juliana, Beatrix en Irene die hij begeleide tijdens hun overtocht naar Canada.
‘Ik heb de prinsesjes in hun pyama gezien’ aldus Kannegieter in zijn boek. Verder beschrijft hij de verschrikkingen van het Jappenkamp. ‘we werden afgeranseld om niets. Die Jappen waren vreselijk sadistisch’. Het boekje bevat persoonlijke ervaringen en tal van foto’s uit zijn privé collectie.
Het is niet te koop in de winkel. Kannegieter kopieerde de bladzijden zelf en bond ze daarna ook zelf in.

Hij was één van de oprichters van de vereniging van Veteranen die in gebouw Flamingo te Hoogvliet met enige regelmaat bijeen kwamen. Adriaan Kannegieter is 89 jaar oud geworden.

Foto: Adriaan Kannegieter tijdens de Veteranendag met achterin zijn vrouw Jo.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks