Politiek in de ring 

Het werd een matte wedstrijd zonder winnaars, maar wel een die de bekende standpunten nog eens belichtte

Mocht Hoogvliet jarenlang rusten op de relatief sterke peilers van het IBP, CDA, PVDA en de VVD, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen er een drietal extra partijen aan de orde zijn en de vraag is of hierdoor het bestaande fundament door wordt versterkt of juist zwakker zal worden. LSD (Liberaal Sociaal Democraten), NH (Nieuw Hoogvliet) en LR (Leefbaar Rotterdam), zullen voor het eerst op de stembiljetten staan in Hoogvliet.
Met name Leefbaar Rotterdam is helemaal nieuw binnen Hoogvliet en zal, zo gaf de voorman Fred Wolfs ruiterlijk toe, er eerst in moeten groeien en aan moeten kijken hoe het hier gaat.
NH is een afscheidingsbeweging die voor een groot deel bestaat uit ex IBP leden die ‘voor zichzelf begonnen’, dus niet onbekend met de politieke in en outs in deze woonplaats. Wel nieuw, maar bestaande uit betrokken Hoogvlieters is de LSD. Deze partij, die voornamelijk bestaat uit jongeren vanuit diverse culturen, heeft een aantal verfrissende ideeŽn en idealen die al of niet realistisch zijn, maar een dergelijke insteek kan wel positief uitstralen naar andere gezichtspunten, die mogelijk hierdoor de gedachten kunnen veranderen over te nemen beslissingen.

In de ring
In de Boksschool van Ome Jan Schildkamp, bekend van het project ‘Opboxen’, werd de boksring gebruikt als trefpunt voor de diverse lijsttrekkers. Gespreksleider Jan Jongerius en presentatrice Mary Verburg van Radio President bestuurden twee uur lang het rustige samenzijn in dit onderkomen aan de Aveling.

Onder het toeziend oog van het publiek konden de fractievoorzitters van de zeven partijen hun mening geven over de stelling; ‘is Hoogvliet veilig’.
Als eerste spreker kwam Marianne van der Ham, CDA, aan de beurt en verwees naar het indexcijfer 7, dat aangeeft dat het in Hoogvliet beter gaat dan eerder het geval was. Ook wees ze op de eigen verantwoording van de inwoners, want niet zelden worden er (onveilige) situaties gecreŽerd door ‘hufterigheid’. De volgende spreker Jacqueline Cornelissen haakte daarmee aan, want ook zij wees op de verantwoording van de Hoogvlieter zelf, daarbij echter wel oog houdend voor gereguleerde veiligheid, niet alles kan van de burger afkomen.

Fred Wolfs van LR noemde Hoogvliet echter wel onveilig en noemde ‘gevaarlijke’ plekken waar ingrijpen op z’n plaats zou zijn. Ook Edwin Smid vond Hoogvliet niet veilig, ‘er gebeurd van alles’ was zijn mening en vindt dat het indexcijfer niet overeen komt met de realiteit. Cor van Hulst van de PVDA was van mening dat Hoogvliet zeker een stuk veiliger is geworden maar nog niet veilig genoeg, er ligt nog veel werk dat gedaan moet worden. Tevens pleit hij voor het langer openblijven van het politiebureau. Frans Henninger, opvolger van de helaas overleden Renť van de Graaf sprak namens zijn partij, de VVD. ‘Vergeleken met andere deelgemeenten is het in Hoogvliet redelijk veilig, maar daar mogen we niet naar kijken, het kan dus best nog veiliger worden hier’. Ook wilde hij meer toezicht, niet alleen van de politie maar ook van andere organisaties die te maken hebben met welzijn en netheid op straat, zoals de Roteb en veilig op straat teams.

Samenvatting
Op veel onderdelen bleken de partijen elkaar te kunnen vinden, vooral op het gebied van veiligheid waren er veel standpunten die overeenkwamen. Ook kwamen de verbreding van de Aveling en de A15 aan de orde, de oude afspraken kwamen weer op tafel en zelfs daarin kon men elkaar, zij het met nuance verschillen, wel vinden. Even werd LR nog aan de tand gevoeld, dit vanwege het feit dat deze Rotterdamse partij tegen het deelgemeentelijk bestuur is, zij willen centraliseren en alles door de Coolsingel laten bepalen. Fred Wolfs bestreed dat hij ‘de mol’ is die zo de deelgemeente moet gaan uithollen.
Al met al werd het een fleurige discussie met betrekkelijk weinig echte diepgang, al waren er soms wat pikante vragen vanuit het publiek.
Een echte winnaar, voor zover dat de doelstelling al was, is er niet uitgekomen. Wel was te merken dat de zittende partijen met meer ervaring ten tonele verschenen en beter konden meepraten op basis van hun positie binnen politiek Hoogvliet. Vaak weten gevestigde partijen al lang wat haalbaar of niet haalbaar is, nieuwe partijen hebben nog idealen waarvan een groot deel niet uitvoerbaar is, dat moeten ze gaan ervaren als er op de komende verkiezing voldoende rode stippen voor hun namen worden aangevinkt.
Tekst: Jan Koopmans
 

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks