Jeanne liet zich wat opspelden

 

 


Bommenridder en vrijwilligster in hart en nieren Jeanne van der Velden kreeg vorige week de Erasmusspeld

Het is ongeveer 15 jaar geleden dat Marcellus Hoornweg in de verdediging ging voor een boom die dreigde omgekapt te worden.
Hierbij was ook Jeanne van der Velden aanwezig. Marcellus had zich in ridderoutfit vastgeketend aan de bewuste boom en daaruit ontstond het initiatief om permanent een soort ‘waakhond’ op te bouwen in het belang van het stadsgroen. De Bomenridders werden opgericht en tot op heden hebben zij veel groen van de ondergang gered. Aanvankelijk alleen in Hoogvliet, maar ondertussen is men in alle deelgemeenten en wijken actief en is het initiatief in veel andere plaatsen overgenomen.
Jeanne werd de voorzitter en onder haar bezielende leiding zijn er heel wat projecten opgezet en begeleid.

Jeanne van der Velden
Ze was naast actief vrijwilliger en voorzitter van de stichting de Bomenridders al tientallen jaren heel actief op vele fronten als vrijwilliger.
Menig initiatief is door haar hulp en ondersteuning van de grond gekomen, een ware prestatie in een wereld waarin het milieu aan steeds grotere druk onderhevig is. Met Jeanne discussiėren is enerzijds een genot, ze weet waar het over gaat, maar anderzijds is ze een vrouw die stevig het belang van de natuur kan verdedigen en menig projectontwikkelaar vond haar maar lastig soms. Toch is Jeanne een gemoedelijk mens, altijd klaar voor een praatje, ook als het niet over bomen gaat.

Erasmusspeld
Het moest er een keer van komen, of meer nog; het werd tijd, de uitreiking van de Erasmuspenning aan Jeanne van der Velden die heel erg veel heeft betekend voor de natuur en medemens.
Ze was daarom vrijdag 6 november naar het Informatiecentrum gelokt en daar trof zij vele vrienden en bekenden uit haar circuits. Marcellus, de allereerste bomenridder was zelf niet aanwezig want die lag hoestend en proestend thuis te bedde, met vermoedelijk Jethro Tull als muzikale troost. Wethouder Lucas Bolsius was er echter wel en had een mooi doosje meegebracht. De blij verraste Jeanne kreeg na een fikse toespraak het kleinood opgespeld en kon maar nauwelijks haar traantjes verbergen.

Opvolgster
Hoewel Jeanne het voorzitterschap neerlegt wil dit niet zeggen dat ze niet meer actief blijft bij de Bomenridders, ze zal haar ‘mannetje’ blijven staan. Haar opvolgster is Isolde van Overbeek die in de deelgemeente Kralingen woont. Bij de plechtigheid waren ook leden van het dagelijks bestuur van Hoogvliet aanwezig.
Tekst: Jan Koopmans

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters
Cheap Notebooks