Werk aan de Groene Kruisweg

 


Het zal niet alleen een ferme spade in de grond worden maar ook vast heel wat voeten in aarde krijgen bij omwonenden, automobilisten en vooral de forenzen van en naar Spijkenisse, de aanleg van een nieuwe rotonde in de Groene Kruisweg

De groene Kruisweg is de langste ‘weg’ in Nederland.
In Rotterdam begint de weg in aansluiting op de Dorpsweg ter hoogte van de Technische school en het ooit daarheen verplaatste gebouw ‘De Oliphant’. Maar feitelijk begon deze voormalige ‘Hoofdweg’ in Brielle.
Hierbij doet de weg een flink aantal plaatsen aan; Vierpolders, Zwartewaal, Heenvliet, Geervliet, Spijkenisse, Hoogvliet, Poortugaal en Rhoon. Het Hoogvlietse deel gaat dwars door deze plaats heen en zal tijdens de werkzaamheden niet gebruikt kunnen worden, het verkeer naar bijvoorbeeld Spijkenisse zal dan over de Laning en een stukje Aveling moeten omrijden.

Stadshart
De op zich fraaie plannen zullen best even voor wat ongemak zorgen, maar het resultaat zal het voor de toekomst een stuk aangenamer maken. Ter hoogte van de dorpsdijk zal een rotonde in de Groene Kruisweg worden aangelegd. Tevens zal het oude viaduct onder deze weg worden vervangen door een nieuwe. Dat viaduct
( * ) is nog een oud overblijfsel uit de tijd dat het bekende stoomtrammetje er nog over tufte. Het viaduct verbind de Dorpskerk via de Achterweg met de Dorpsdijk, velen weten dit maar vele passanten op de Groene Kruisweg zullen dit stukje weg slechts ervaren als een behoorlijke bobbel.
Vanaf de nieuwe rotonde kan men straks naar de Dorpsdijk maar ook naar het nieuwe Stadshart. De aanleg van deze laatste uitvalsweg zal echter nog even op zich laten wachten. Dagelijks bestuurder en portefeuillehouder van ondermeer Buitenruimte, Jacqueline Cornelissen: ‘Deze weg kan pas later worden voltooit omdat eerst het zandlichaam moet inklinken, dat zal vermoedelijk wel een jaartje in beslag nemen. Maar het gaat heel mooi worden, er komt ook nog een (bescheiden) stadsplantsoen en de betere verbindingen sluiten straks mooi op elkaar aan zodat de bereikbaarheid binnen en buiten het Stadshart sterk worden verbeterd.’

Voorbereidingen
Er zijn al diverse verkeerstechnische voorbereidingen verricht en deze week start men met de kabel- en leidingwerkzaamheden nabij het oude viaduct. Er zullen tijdelijke wegen worden aangelegd voor omwonenden en ook zullen er rijplaten komen om hulpverlening in noodsituaties, politie, brandweer en GGD voldoende te garanderen.

De werkzaamheden zijn eigenlijk al begonnen, al is er op dit moment nog weinig hinder door. Vanaf 2 juni zal men echter volop aan de slag gaan en zal het verkeer, maar ook de voetganger, hier en daar aanlopen tegen een omleiding. Als de planning verloopt zoals men verwacht dan moet het omstreeks september gedaan zijn met de werkzaamheden.

Verkeer
Tijdens de werkzaamheden zijn de desbetreffende wegen, dus ook de Groene Kruisweg, afgesloten voor het verkeer. Voor de voetgangers worden loopplanken gelegd. Verder moeten weggebruikers en voetgangers de komende maanden in de wijk rekening houden met werkverkeer.
Tekst: Jan Koopmans
Fotografie: Aad van der Voorn / Jan Koopmans

 

<<< terug naar voorpagina