Bijvoeren prima, maar dan goed

 

In stedelijke gebieden, zoals Hoogvliet dat ook is, kan het tijdens de wintermaanden voor vogels best zwaar zijn om aan voedsel te komen.
Gelukkig zijn veel bewoners zich dit bewust en voeren de vogels, waaronder eenden en andere watervogels, op een goeie manier, maar helaas ook regelmatig op de verkeerde.

Voorkom ratten- en duivenoverlast
De afgelopen weken zijn er diverse meldingen gedaan van duiven- en rattenoverlast. Door onzorgvuldig met voer en etenswaren om te gaan worden onbedoeld ratten en duiven gelokt en gevoerd.

De rat nestelt zich graag aan walkanten, in riolen en in of onder gebouwen. In Rotterdam e.o. komt de bruine rat het meeste voor. Ratten geven overlast en kunnen drager zijn van bijvoorbeeld de ziekte van Weil en paratyfus. Houd ratten daarom uit de buurt van uzelf en van uw kinderen en ga vooral netjes met uw afval om.

Hierbij enkele adviezen om overlast van ratten zoveel mogelijk te beperken:

• Voer geen eenden, eenden voeren is ook ratten voeren;

• Strooi bij het bijvoeren van (zang)vogels in de winter geen graan op de grond maar hang voer op middels een vetbol of iets dergelijks;

• Voer vooral niet te veel;

• Zorg dat de voerbakken van kippen, honden, duiven etc. ’s avonds leeg zijn. Zodat er geen ratten bij kunnen;

• Zorg dat u voer en etenswaren in een afgesloten verpakking (een ton met deksel, oude melkbus, koekblikken etc.) bewaart;

• Zorg dat vuilnis in een afgesloten bak, container, kliko etc. wordt opgeslagen;

• Zet geen afvalzakken neer naast ondergrondse afvalcontainers (u kunt hiervoor een boete krijgen)

Voeren in uw tuin door het ophangen van vet- of zaadbollen kan het beste aan een vogelhuisje op een paal of andere bevestigingen waarbij de rat niet de kans krijgt er bij te komen. Een gladde paal onder het vogelhuisje maakt het vrijwel onmogelijk voor dit dier om bij het voer te komen.

 

 

 

<<< terug naar voorpagina