Ministerie van Verkeer en Waterstaat versoepelt
regels voor fietsverlichting

 

 

Vanaf 1 november gelden er nieuwe regels voor fietsverlichting. Belangrijkste wijziging: losse lampjes mogen nu ook aan het bovenlichaam (kleding of tas) worden bevestigd. Bij deze wijziging staat de zichtbaarheid van de fietser voorop.
Fietsers mochten voorheen losse lampjes alleen aan de fiets vastmaken. Maar veel fietsers droegen de lampjes al op jas of tas. Uit onderzoek is gebleken dat fietsers met licht op het bovenlichaam even goed opvallen als fietsers met vast licht. Daarom zijn losse lampjes voortaan ook toegestaan.

 Niet op hoofd en armen
Aan de nieuwe regels voor fietsverlichting zijn voorwaarden verbonden. De lampjes mogen niet op hoofd, armen en benen worden bevestigd, ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, goed zichtbaar zijn en niet teveel bewegen. De lampjes mogen niet knipperen.

Regels voor goede fietsverlichting
Of fietsers nu losse of vaste fietsverlichting hebben, voor iedereen geldt dat het licht aan de voorkant wit of geel moet zijn. Achterop moet de fietser rode verlichting dragen. Ook is een reflector achterop, op de trappers en reflectie op de zijkant van de wielen verplicht. Een witte reflector aan de voorkant is extra veilig, maar niet verplicht.

 Zichtbaar voor auto’s
Fietsers moeten hun licht aandoen als het donker is. Ook bij schemering en bij slecht zicht overdag moet het licht aan, bijvoorbeeld als het mistig is. Zo kunnen fietsers obstakels op de weg beter zien en zijn ze beter zichtbaar voor andere gemotoriseerde weggebruikers, zoals auto’s en vrachtwagens. Fietsers die fietsverlichting hebben, hebben minder kans op een ernstig ongeluk. 

Boete van twintig euro
Fietsers die geen fietsverlichting hebben of zonder reflectoren fietsen krijgen een boete van minimaal twintig euro. Heeft het licht een afwijkende kleur, knippert het of wordt het op een verkeerde plek gedragen, dan kan de fietser ook een bekeuring krijgen.

 Meer informatie
www.losselampjesmogenook.nl

 

<<< terug naar voorpagina