Bomenriddernieuws November 2008

 

Op de Hesseplaats, een winkelcentrum in Ommoord staan nu nog zes gezonde bomen, de z.g.n Christusdoorn (Gleditisia’s triacanthos inermis)

Het bestuur van de winkeliersvereniging zegt overlast te hebben van de vallende blaadjes in het winkelcentrum. Het bezorgt hen geen depressie, zoals u misschien veronderstelt bij het lezen over vallende bladeren, maar het bezorgt hen veel rommel voor de deur van de winkels. Klanten lopen de blaadjes mee naar binnen en dat zorgt, volgens het bestuur, voor veel schade aan de grondbedekking en ander ongemak.

Dus moeten er gezonde bomen gekapt worden omdat zij in de herfst hun bladeren laten vallen. Volgens de voorzitter van de winkeliersvereniging laten deze bomen wel 22 weken lang blaadjes vallen. Dat is natuurlijk erg overdreven, maar het is nu eenmaal inherent aan bomen dat ze hun blad laten vallen in de herfst en dat er in de lente weer nieuwe bladeren aankomen. Dat is nu zo prachtig in de natuur, ieder jaar begint het van vooraf aan.

De Hesseplaats is opnieuw betegeld en de bomen konden blijven staan omdat de ophoging niet meer bedroeg dan 10 cm.
Christusdoornen staan maar op enkele plaatsen in Rotterdam, bijv op de Lijnbaan. Het is een sierlijke boom met een mooie vorm en zij laten voldoende licht door de gevederde takken en geven schaduw op hete zomerdagen. Ze groeien niet zo snel en worden niet zo groot, een ideale boom dus voor een winkelcentrum. De architect die de Hesseplaats ontworpen heeft, heeft ook nagedacht over het soort boom dat hier geplant is. Op de Lijnbaan hebben de winkeliers nooit klachten geuit over de vallende bladeren van hun Christusdoornen.
Misschien dat daar geveegd wordt door de Roteb of misschien dat de winkeliers en medewerkers zelf af en toe de bezem pakken om hun eigen straatje te vegen.

Natuurlijk is Stichting de Bomenridders het niet eens met het kappen van deze bomen. Wij hebben dan ook bezwaar gemaakt tegen de kapvergunning. Als om deze reden bomen gekapt zouden kunnen worden dan is het einde zoek.

Op donderdag 28 oktober werden wij gehoord door de Bezwarencommissie. Wat hun advies daarover is weten wij nog niet, maar omdat we bang zijn dat de bomen per omgaande gekapt gaan worden hebben we een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd. U leest nog wel hoe dit afloopt.

Op de Schere in Charlois staan tientallen prachtige kastanjes. Helaas hebben velen van hen de bloedziekte. Sommige deelgemeenten laten die bomen dan staan in de hoop dat zij weer gezond worden, echter zij geven deze ziekte aan elkaar door. Omdat er ook nog veel gezonde kastanjes staan heeft de deelgemeente Charlois een kapvergunning afgegeven voor de zieke kastanjes. Wij maken daar natuurlijk geen bezwaar tegen. Er stond in de kapvergunning echter ook dat de bomen en het bosplantsoen rond de speeltuin gerooid mocht worden voor een herinrichting van het hele gebied. Daar waren we het niet mee eens. Juist al die bomen en struiken om de speeltuin maakten dat de kinderen in de speeltuin een veilig omsloten ruimte hebben, tegen de wind en de mogelijkheid zo de straat op te rennen. Ook de omwonenden hebben zo van de kinderen niet veel overlast omdat al dat groen de herrie enigszins tegen houdt. De kapvergunning is intussen veranderd door het bestuur van Charlois, zodat de bomen en de heesters rond de speeltuin blijven staan.

Rest ons nog u te vertellen dat wij veel mensen aan de telefoon krijgen die vragen waarom er zoveel water in het Bonairepark staat. De bomen en zelfs de paden staan onder water.
Dat is ontstaan nadat daar buizen zijn gelegd voor de stadsverwarming. Tot nu toe hebben wij niemand kunnen vinden die daar een antwoord op heeft. Wij vragen gewoon verder en u hoort van ons als we wat weten.
Als u donateur wilt worden van onze stichting, dan kunt u 5 euro storten op onze girorekening 7828479 t.n.v Stichting de Bomenridders Binnenban 100 3191 CJ Hoogvliet.
U ontvangt dan in januari ons jaaroverslag. U kunt ook bellen naar L.v.d.Heuvel 010-4383182 of naar Jeanne van der Velden 010- 4161879

 

<<< terug naar voorpagina