Le Tamanoir onder de loep

 


Deze week is men begonnen met het opknappen van het beroemde kunstobject van Alexander Calder

Een flinke opknapbeurt mag wel eens na al die jaren in weer en wind. Het bekende kunstwerk aan de Aveling, ter hoogte van de deelgemeentesecretarie, was nodig toe aan een ‘opfrisser’ want regen, hagel en vooral de luchtvervuiling hebben het ‘dier’ er niet mooier op gemaakt.
In Hoogvliet heeft het kunstwerk, dat ook op de internationale lijst van bijzondere werken prijkt diverse bijnamen, waarvan ‘de Spin’ wel de meest voorkomende is.
Iedereen kent het object en menig forens uit Spijkenisse zal het kunnen uittekenen want het staat precies ter hoogte van hun dagelijkse file. Ook wordt De Miereneter veelvuldig gebruikt als decor voor een mooie foto van trouwplechtigheden of zelfs zoals bij het bestaan van vijf jaar Weekblad Hoogvliet toen heel de redactie voor de sculptuur poseerde.
Met het opknappen voorkomt men dat het beeld op termijn onherstelbaar beschadigd. Tijdens het opknappen kan men overigens niet genieten van het beeld want het zal veilig voor de weergoden worden afgedekt door een tent. Ook in het verleden is het beeld vele malen overgeschilderd dus men gaat eerst eens bekijken hoe die eerdere verflagen er bijstaan.

Vaak in het nieuws
Le Tamanoir, de Miereneter dus, kwam in het verleden vaker in het nieuws, zowel in binnen als buitenland. In oktober 2001 ontstond er nog een relletje tussen Hoogvliet en de Kunsthal die het beeld in eigen tuin wilde plaatsen. Toenmalige deelraadsvoorzitter Hans Elemans, gesteund door schrijver Jan Koopmans, bonden publiekelijk de strijd aan om het beeld voor Hoogvliet te behouden, gelukkig met positief resultaat.

Hoe kwam het in Hoogvliet?
Het beeld kwam in 1965 naar Hoogvliet, dit naar aanleiding van een aanvraag om meer kunst in Hoogvliet te krijgen. In oktober 1961 vroeg de toenmalige wijkraad van Hoogvliet aan het college van B. en W. of het niet mogelijk was Hoogvliet op te sieren met enige beeldhouwwerken. Het verzoek kwam op het goede moment want de gemeenteraad had juist geld gereserveerd voor kunstzinnige verfraaiing van stadswijken. Besloten werd dat in Hoogvliet op meerdere plaatsen sculpturen zouden worden geplaatst en als eerste werd het plantsoen aan de Venkelweg aangewezen. De internationaal bekende beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) heeft het beeld in 1963 vervaardigd, waarna het werd tentoongesteld in Parijs en op de 'Documenta' te Kassel. In 1965 kwam het beeld uiteindelijk naar Hoogvliet.

Calder, die aanvankelijk werd opgeleid tot ingenieur, is vooral bekend geworden door zijn mobiles, die als ze zijn opgehangen, door trilling van de lucht kunnen bewegen. De Miereneter daarentegen is een stabiele, dat stevig op zijn poten staat. Dat is maar goed ook, want het wordt vaak als speelobject gebruikt. Veel voorbijgangers denken bij het zien van het beeld meer aan een spin dan aan een miereneter maar bij nadere beschouwing blijkt het beeld minder dan acht poten te hebben en is de miereneter toch wel enigszins herkenbaar aan zijn slurf.
Het beeld werd een aantal jaren, als compensatie, te leen gegeven voor enige maanden aan de Kunsthal in Rotterdam waarna het weer netjes werd teruggebracht.
Tekst: Jan Koopmans


Lees meer deze week in Weekblad Hoogvliet

 

<<< terug naar voorpagina