Spaarlampen

 

 

Ik gebruik ze al jaren, zelfs al toen het nog lompe glazen vazen waren waarin de elektronica huisde.

Edison zou trots zijn, zijn ooit zo belangrijke ontdekking van de gloeilamp krijgt een ‘upgrade’.
Zestig Watt in de lampenkap is voorbij, dat kan nu met acht ‘Watjes’.
Jarenlang draaiden de grote generatoren in elektriciteitscentrales op volle toeren om aan de vraag te voldoen. Een huishouden, maar ook bedrijven en zelfs de grote industrie gebruikt alleen aan verlichting al een enorme ‘bak’ energie.
Gelukkig waren en zijn de centrales daar op berekend, en de administratie van de leveranciers werkt eveneens prima zodat iedereen op tijd de rekening krijgt.
Nu sla ik maar een slag hoor, maar stel dat een ‘stroomverkoper’ een miljoen per maand omzet ( het is natuurlijk veel meer), dan zijn ze toch spekkoper?
Ze hebben daar hun uitgaven, personeel en hun onderkomen op gebaseerd, want die miljoen komt elke maand toch binnen.
Maar nu gaan we massaal over op de spaarlamp, de SL lamp dus.
Gut, is dat wat! Nu komt er ineens geen miljoen meer binnen, iedereen koopt die vermaledijde spaarlamp en de omzet daalt!
Dat zijn zorgen voor de baas, want ja, hij kreeg telkens een miljoen en nu ineens nog maar zeshonderdduizend euro, wat nu?

Dat werd nadenken, piekeren en sabbelen. ‘Weet je wat? De olie is ook duurder geworden, we verhogen gewoon onze stroomprijs ook, niet te veel natuurlijk, maar gewoon zo nu en dan een beetje’.
En zo kreeg de energiemaatschappij toch weer een beetje meer. Nee, nog lang geen miljoen, maar dat komt wel want natuurlijk ‘zijn de kosten gestegen, de administratie is duurder geworden en de centrales moeten worden aangepast op een lagere energie afname’. In plaats van hun Daimler inruilen voor een Opel gooien de ‘hoge’ heren gewoon de energieprijs beetje bij beetje omhoog, want die miljoen, liefst meer, moet gehaald worden. Het gaat net als met de invoering van de euro, na vijf jaar weet niemand meer de oude prijs.

Dus milieu- technisch is de spaarlamp best goed, maar voor de portemonnee gaat het geen bal uitmaken. Indirect kan men zelfs verwachten, op termijn, dat je duurder uit bent, want de spaarlamp heb je niet voor 50 cent zoals de gloeilamp. Mensen die zo’n 200 euro per maand kwijt zijn aan energie zullen nadat ze hun hele huis hebben voorzien van spaarlampen ontdekken dat ze uiteindelijk weer gewoon naar die 200 euro groeien, want die Daimler moet wel rijden he?
Ik noem het verlakkerij, maar mag ik dat eigenlijk wel zeggen?

Jan Koopmans
( reacties: jk(apenstaartje)hoogvliet.org

Home

<<< terug naar voorpagina