United by Music met Candye Kane in Hoogvliet


Het inmiddels razend populaire United by Music, dat grotendeels bestaat uit verstandelijk gehandicapten, zal deze woensdag zorgen voor een mateloos zwoele avond in de Flamingo
Onder leiding van professionele muzikanten en begeleiders trekken al enige jaren verstandelijk gehandicapte enthousiastelingen door het land om volle zalen te laten genieten van hun grandioze kwaliteiten.
Hoogvliet mag er terecht trots op zijn dat dit spektakel in de Flamingo plaats vindt want United by Music is een erg veel gevraagde groep.
De uiterst populaire blueszangeres uit de VS, Candye Kane, zal er ook bij zijn en dat maakt het zo nodig nog mooier.
De artiesten met hun verstandelijke handicap zijn niet zomaar wat mensen die muziek maken, zij zijn op en top door professionele mensen gebracht naar een heel hoog muzikaal niveau.
Het is dan ook te verwachten dat de zaal deze woensdag, 2 juli, tot de nok toe vol genietende bezoekers zit. Ook de wereldberoemde DUH (Drumband Uit Hoogvliet) zal deze avond van zich laten horen, dus stuk kan de avond al niet meer.

Hoe is het zo gekomen
Begin 2005 had Joris van Wijngaarden de kans om één van zijn favoriete blueszangeressen Candye Kane te ontmoeten. Candye had hem tijdens een gesprek na afloop van een show in de Belgische bluestent Banana Peel gevraagd de volgende ochtend te komen ontbijten. Dat gebeurde in Tielt en omdat Candye Kane overdag niets te doen had, nodigde Joris haar uit Brugge te gaan verkennen. Het werd een dag waar Candye honderd uit vertelde over de blueswereld. Hierdoor geraakt vatte van Wijngaarden het plan op iets in de muziekwereld te gaan organiseren (een oude droom die door intensief volleybal vrijwilligerswerk nooit een kans had gekregen).

Zo ontstond het idee om in december 2005 het South West Festival te organiseren in de Sliedrechtse Merwebolder. Tijdens een tournee door Europa strikte Joris haar als hoofdact bij dit festival dat op 2 podia gehouden werd. Too hip for the Room met Tineke Schoemaker, drie personeelsbands, een cliëntenband en een drietal artiesten met een verstandelijke beperking traden live op die avond. Geen van de optredende artiesten wist van elkaar iets of wat er die avond te gebeuren stond. Voor het festival was een 'artiesten-bufet' bedacht en daar was een ontmoeting tussen Candye Kane en o.a. Danitsa. Danitsa vertelde in haar beste Engels dat zij ging optreden. Het klikte meteen tussen die twee en Candye wilde bij het optreden van Danitsa zijn.
Daarna vroeg ze Joris of Danitsa mee zou willen optreden met Candye Kane en haar band. Nou dat was zeker! Candye Kane plukte Jo Anne ook nog uit het publiek en aan het eind van het festival zong Candye samen met Danitsa en Jo Anne 'eat it all night long'……. Zie daar de click en het idee.
Binnen een maand was het idee uitgewerkt via lange e-mails tussen Candye en Joris en begin 2006 waren de formule en de naam United by Music een feit. Vol enthousiasme werd een plan gemaakt om eind oktober 2006 een serie shows te houden bij Carante Groep stichtingen. Alle stichtingen deden mee en moesten het eerste deel met live muziek vullen. Zoveel mogelijk cliënten op het podium en live de blues spelen waren de voorwaarden. Zoeken naar kwaliteit het 'zo normaal' mogelijk aanbieden was de opdracht. Eind oktober werden maar liefst 11 shows gegeven door heel Nederland. Drie artiesten hadden zich aangemeld voor het optreden samen met de begeleidingsband van Candye Kane: Monica Stoel, Danitsa van Son en Arthur de Kort.

Het succes was verbluffend. 6000 toeschouwers en alles uitverkocht. maar vooral; wat groeiden deze nieuwe artiesten door de coaching van Candye. Ook voor haar was het nieuw, maar ze genoot in volle teugen ondanks dat het veel energie kostte.
Direct na afloop van de eerste tour concludeerde Joris van Wijngaarden, die inmiddels ook een stichting had opgericht: 'Dit is te mooi om te stoppen, we staan nog maar aan het begin. Is het niet geweldig om te zien hoe onze artiesten met een verstandelijke beperking boven zichzelf uitgroeien, zich uitmuntend gedragen, gedreven aan het oefenen zijn en gewoon keigoed zijn? Van een beperking is op het podium geen sprake en het is toch heerlijk als je mag laten zien waar je goed in bent?'
Wilt u er nog bij zijn dan moet u wel haast maken want de belangstelling is groot. De entree woensdagavond 2 juli (grote zaal Flamingo) aanvang 19.00 uur, is € 8,00.
J.K.

<<< terug naar voorpagina