Eerste paal Oedenvliet

 

 

Eerste palen worden er in Hoogvliet heel veel geslagen, maar die voor het complex Oedenvliet was toch wel een beetje bijzonder
Hoewel het nooit helemaal zeker is of een eerste paal ook werkelijk de eerste is, maakte het voor de enthousiaste aanwezigen weinig uit, het werd een vrolijk gebeuren.
De bovengrondse bouw moet nog beginnen maar toch is er al een heuse Woonvereniging Oedenvliet die hun taak bij het slaan van de eerste paal meteen heel serieus nam.
Kok den Ouden, secretaris van de Woonvereniging wilde graag een extra kleurtje geven aan het gebeuren en had wat ‘prominenten’ uitgenodigd. Ze had het er maar druk mee want in de fraaie kantine van voetbal vereniging Meeuwenplaat, waar voor de plechtigheid werd samen gekomen, kreeg ze heel wat handen te schudden.
Nadat in de kantine een heerlijk glaasje was genuttigd vertrok het hele gezelschap naar het bouwterrein aan de Keizersmantelweg.

Even geduld
Het was voor sommigen wel even wat strompelen geblazen want in dit bouwgebied zijn er nog geen mooie gladde wandelpaden, die komen pas als de bouw gereed is. Het vrij grote gezelschap stond gelaten te wachten op de verrichtingen van de machinist van de heimachine. Het geduld werd best wel even op de proef gesteld want er werden heel wat voor de leek onduidelijke manoeuvres gemaakt met het markante apparaat. Maar gelukkig kwam er een einde aan het wachten en werd de eerst zo serene stilte doorbroken door helse klappen van de heimachine. Maar liefst 17 meter diep werd er een ronde ‘pijp’ de grond in gedreven waarna het weer stil werd. Wat geroezemoes en plotseling verscheen projectmanager herstructurering Jon van Eenennaam ten tonele die Dick Baumann van Woonbron letterlijk aan het jasje trok en opdroeg de cabine van de heimachine te betreden en de paal verder de grond in te jagen. Een uiterst verbaasde Dick nam plaats en schakelde de machine weer in volle gang, waarbij hij de handen ten hemel richtte met de mededeling dat het allemaal vanzelf ging, niets aan touwen trekken zoals vroeger, gewoon op een knopje drukken.
Dick ramde de paal tot 19 meter diep en dat is precies mooi.
Kok den Ouden had al die tijd een paar flessen champagne veilig in haar armen gesloten gehouden. Deze werden in, over en tegen de paal leeggespoten zodat de bouw van Oudenvliet vreugdevol is begonnen.

Eerste palen
Traditiegetrouw werden eerste palen en stenen met enig ceremonieel aangebracht, dat is al heel oud. Vaak werden eerste stenen en palen gelegd- geslagen door prominenten maar ook regelmatig door kinderen of kleinkinderen van de aannemer of toekomstige gebruiker van het object.
De betonnen heipaal is van oorsprong een product welke van elders werd aangevoerd, meestal vanuit een fabriek, maar bij grote projecten werden er soms tijdelijke loodsen geplaatst waar men betonpalen maakte. Al sinds langere tijd heeft men bij veel projecten de zware en vaak moeilijk te vervoeren kant en klare paal vervangen door een slim systeem. Ook in Hoogvliet is de traditionele heipaal niet vaak meer te vinden, of men moet in de grond kijken bij oudere wijken.
De moderne heipaal is feitelijk geen paal meer maar een ‘appelboor’. Men slaat een holle pijp, met voorop een bol deksel, de grond in tot op de gewenste diepte. Heeft men die eenmaal bereikt dan wordt vanaf boven een bewapening (betonijzer) in de pijp gedaan waarna men deze afvult met vloeibaar beton. Nadat men de pijp weer uit de grond trekt zal het beton met de bewapening achterblijven in de grond, klaar is de ‘paal’.

Het is daarom wel eens moeilijk om een ‘eerste paal’ te slaan, want feitelijk giet men de eerste paal, of, boort men eerst een gat, het blijft ingewikkeld.
Tekst: Jan Koopmans

 <<< terug naar voorpagina