Spooky's Place uit de rook

 

Café Spooky's place heeft het rookprobleem opgelost
Per 1 juli mag er van minister Ab Klink, zelf een niet- roker, niet meer gerookt worden in de horeca, zelfs niet in bruine cafés.
Vooral de kleinere ondernemer kan hier zwaar door worden gedupeerd, vaak rookt meer dan 80% van hun klanten en is hun locatie niet geschikt om de vereiste voorzieningen te treffen.
Spooky's Place aan het Wilhelm Tellplein had gelukkig wel wat mogelijkheden.
Eigenaar Danny van Battum: 'Feitelijk is het allemaal erg onredelijk, maar ja je moet om te kunnen doorgaan toch mee in deze malle molen. Gelukkig kan ik met de ruimte die we hebben wat schipperen en zo voldoen aan de nieuwe wetgeving.'

Fraai
Hoewel een café een ruimte is met een bar en wat zitgelegenheid, moet vanwege de nieuwe wettelijke richtlijnen de vertrouwde accommodatie als het ware in tweeën worden gedeeld, de niet- en wel rokers worden strikt gescheiden.
Spooky's Place is een middelgroot café met een mooie bar en twee vertrekken voor activiteiten, darten, dobbelen enz. Op zich een best fraaie gelegenheid voor de liefhebber van een pot bier met eventueel een peukje of sigaartje.
Maar dat is na eeuwen nu verboden, men moet het roken laten of in een aparte ruimte gaan zitten. Danny: 'Ik heb twee ruimtes gemaakt waar men kan roken, de bar en de ruimte er om heen blijven zo rookvrij. De ruimte waar spelletjes worden gedaan, kaarten, domino of andere bezigheden, zijn straks de rookruimtes, een afzuiginstallatie maakt het compleet. De tweede ruimte is rechts van de bar en daarin heb ik een professionele schuifwand laten plaatsen door Klay Interieurbouw. Daar kan men lekker aan een tafeltje zitten en het aan de bar gehaalde pilsje nuttigen.'
Danny, die overigens zelf rookt, kan zo in het rookvrije gedeelte zijn werk doen zonder last te hebben van rokers, precies zoals de minister dat wil. Danny heeft stickers en zelfs elektrische borden aangeschaft om iedereen aan te geven dat er niet gerookt mag worden in delen van zijn establishment.

Dublin
Om meer over het rookverbod te weten te komen en vooral over de gevolgen daarvan is Danny in Dublin gaan kijken hoe dat daar gaat. Daar is reeds eerder het rookverbod voor de horeca ingevoerd en had de nodige problemen. Erg veel pubs bleven leeg en sloten hun deuren, de overgebleven zaken kregen het wel wat drukker, want naar schatting is 30% van hun concurrenten gesloten. Danny zag daar vele, soms ludieke oplossingen, waaronder een bar op het dak waar gerookt mocht worden omdat deze in de openlucht was, alleen de bar was overdekt.
Vaak kan er voor de pub gerookt worden en hangen er asbakken aan de gevel. Maar ook daar zijn nog diverse (proef) processen in voorbereiding.
Een eindje verder op het Wilhelm Tellplein zit Leo met zijn Café Dopey, hij ziet het somber in, maar heeft ook enige hoop omdat er soms winst gehaald is bij kort gedingen en ondernemers toch met hun werk door kunnen gaan. Hij heeft op dit moment nog geen maatregelen genomen omdat hij een buitenterras heeft dat in de zomermaanden voldoende soelaas biedt. Voor de wintermaanden heeft hij wat oplossingen in gedachten, maar dat moet hij nog verder uitwerken.

Voor Spooky's Place ziet het er volgens Danny wel goed uit, zijn café voldoet aan alle eisen volgens hem en zal zo kunnen blijven bestaan. Er zijn dus mogelijkheden om toch nog lekker uit te gaan, al is het niet meer zo gezellig als vroeger, horeca bedrijven in Nederland maken zich best grote zorgen. Men verwacht op brede schaal in ons land veel overlast van mensen die gedwongen worden buiten te roken, de hinder zal vermoedelijk de rookhinder nog overtreffen.
Tekst: J.K.

<<< terug naar voorpagina