Hellevoetse historicus gastspreker bij Hoogvlietse 4 mei-herdenking

Hoe meer belangstellenden, hoe betekenisvoller de bijeenkomst

Hoe belangrijk het is om op 4 mei stil te blijven staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog blijkt nog dagelijks. Oorlog lijkt nooit op te kunnen houden en vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend in de wereld. Daarom organiseert de 4 mei-werkgroep van de Stichting Vrienden van Hoogvliet in samenwerking met de Veteranen Contactgroep Rijnmond, twee oud-leerlingen van het Einstein Lyceum ook dit jaar weer een herdenkingsbijeenkomst.

Als ieder jaar zorgt de werkgroep voor een bijzondere herdenking. Gastspreker is dit jaar is de heer drs. Van den Ban uit Hellevoetsluis. De heer Van den Ban houdt is historicus en houdt in Het Kruithuis te Hellevoetsluis regelmatige lezingen over de geschiedenis van onder andere zijn woonplaats. Zijn doctoraalscriptie ging over de inundatie van Voorne en Putten, het onder water zetten door de Duitse bezetter van Voorne en Putten, zodat hun vijand er niet kon landen. In zijn rede zal de gastspreker onder andere ingaan op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en dit onderwerp doortrekken naar het heden.

Laura van Pelt en Daniëla Plavcic zullen 4 mei aanstaande weer gedichten voordragen die ze hebben uitgekozen. Dit jaar hebben ze onder andere gekozen voor een gedicht van Hanny Michaelis en Wislawa Szymborska. De oud-leerlingen van het Einstein Lyceum werken aan de herdenking mee omdat ze vinden dat jongeren moeten beseffen wat er in het verleden is gebeurd en dat herhaling van de wreedheden uit de Tweede Wereldoorlogmoet worden voorkomen. Ze zien de herdenking als een moment van bezinning. Via Laura zijn dit jaar ook leerlingen uit groep 8 van basisschool De Plevier bij de herdenking betrokken. Zij hebben de affiches gemaakt waarop het programma van de herdenking vermeld wordt. Het onderwerp dat de leerlingen voor het ontwerpen van de affiches meekregen, was ' de slachtoffers van alle oorlogen'.

Ook de Veteranen Contactgroep Rijnmond verleent medewerking aan de herdenking. De veteranen weten als geen ander wat oorlog kan betekenen. Zo hebben de twee oudste vetaren, de heren Kannegieter en Breuer, nog in Nederlands-Indië gestreden tegen de Japanners. Ook hebben ze beiden in dezelfde tijd in een Jappenkamp gezeten en gewerkt aan de Birmaspoorlijn. De twee Hoogvlietsers ontmoeten elkaar enkele jaren geleden toevallig bij een bushalte. Doordat ze allebei hun veteranenspeld droegen, raakten ze met elkaar aan de praat en ontdekten ze welk uitzonderlijk verleden ze met elkaar deelden. Hun jongere mede-veteranen zullen bij de gedenksteen met de scouting de vlaggenceremonie verzorgen.

De muzikale bijdrage wordt verzorgd door het Boloney Brass Quintet van DES en het Mannenkoor Albrandswaard. Bij de gedenksteen speelt DES koralen en zal door de voorzitter van de Deelgemeente worden gesproken en een krans worden gelegd.

De 4 mei-herdenking vindt zoals ieder jaar plaats in de sfeervolle Dorpskerk aan de Achterweg en begint om 19.00 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom! Het is een herdenking voor iedereen bestemd. Hoe meer belangstellenden, hoe betekenisvoller de bijeenkomst.

<<< terug naar voorpagina