Botlekbrug weg en weg brederOndertekening Bestuursovereenkomst capaciteitsvergroting rijksweg 15
Een uitgebreide delegatie van bestuurders bezocht afgelopen maandag 3 maart Vila de Heerlijkheid in Hoogvlliet. Doel van deze bijeenkomst was de ondertekening van een afspraak over de verbetering van de A15 door minister Camiel Eurlings ( Verkeer en Waterstaat) en dertien locale partijen. Alle partijen zijn het er over eens dat een snelle verbetering noodzakelijk is om ook in de toekomst te voldoen aan de toenemende verkeersstroom als de tweede Maasvlakte er is. De werkzaamheden beginnen in 2010 en nemen ongeveer zes jaar in beslag, dat lijkt nog ver weg maar er moet eerst nog heel wat 'voorwerk' worden gedaan. Afgesproken is ondermeer dat de A15 er aan beide zijden een rijbaan bij krijgt en dat de historische Botlekbrug zal worden vervangen door een nieuw, hoger en breder exemplaar. Nadat Ivo Opstelten van Rotterdam de delegatie een welkomstwoord had toegesproken en Eurlings zijn visie op het plan had gegeven werd om omstreeks 11.00 uur het convenant ondertekend.

De deelnemende partijen zijn De Minister van Verkeer en Waterstaat, De Stadsregio, De Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, gemeente Albrandswaard, gemeente Barendrecht, gemeente Rozenburg, gemeente Spijkenisse, deelgemeente Hoogvliet van de gemeente Rotterdam, deelgemeente Charlois van de gemeente Rotterdam, wijkraad Pernis van de gemeente Rotterdam, Waterschap Hollandse Delta, Havenbedrijf Rotterdam NV en ProRail BV.

Sterke Randstad, sterk Nederland

Project A15 Maasvlakte - Vaanplein is een onderdeel van het programma Randstad Urgent. Met Randstad Urgent zetten kabinet, provincies, gemeenten en stadsregio's samen de schouders eronder om de problemen in de Randstad op te lossen. Knopen doorhakken en besluiten nemen, daar gaat het om. Zo moet de Randstad weer een economisch sterke regio worden, waar het aantrekkelijk is om te wonen, te werken en te leven. Wat goed is voor de Randstad, is goed voor Nederland. Daarom: sterke Randstad, sterk Nederland.

Ludiek

Edwin Smid van het IBP, de grootste politieke partij in Hoogvliet, bood tijdens deze bijeenkomst op bijzondere en bijna ludieke wijze een petitie aan aan de Minister waarin werd gevraagd om in het plan ook de A4-Zuid aan te leggen, maar dan wel ondergronds, zoals de meer dan duizend steunbetuigingen ook vertolken. Door de overhandiging van de petitie en vooral de bijbehorende gootsteenontstopper maakte het gebaar voldoende indruk, zodat de minister zich er vast mee gaat bezighouden. Smid: 'Dagelijks worden Hoogvlieters geconfronteerd met extreeme verkeersoverlast. Stremmingen in bijvoorbeeld de Botlektunnel leiden tot onaanvaardbare verkeerssituaties in Hoogvliet, maar ook daarbuiten. Naast de komst van de nieuwe Botlekbrug, een cadeau van de voormalige minister, zal ook de reconstructie van de A15 niet alleen moeten leiden tot een de verbetering van de woon- en leefsituatie in Hoogvliet noord maar ook tot een betere verkeersdoorstroming op de Aveling Noord/Hoogvliet. Daarom is de A4-Zuid in Hoogvliet een belangrijk item. Hoogvliet wil de A4-zuid echter niet horen, niet ruiken en niet zien! Het gaat niet alleen om bereikbaarheid, maar ook om leefbaarheid. Daarom is ondertunneling in Hoogvliet, vanzelfsprekend.'
Na een besloten lunch voor de ondertekenaars is iedere betrokkene weer naar zijn of haar werkplek teruggereisd.
J.K.

<<< terug naar voorpagina