Ook vorig jaar weer veel non-productief bij werkgever

Nog maar zo'n tien jaar geleden was je op je werk slechts bereikbaar voor noodgevallen via je werkgever zelf, thans is iedereen direct bereikbaar en dat vergt z'n tol.
Het onderzoeksbureau Ernst & Young constateerde dat vorig jaar gemiddeld zo'n vijf uur per werknemer aan tijd wordt verspilt met privé handelingen. Vooral sms, e-mailen en bellen in de privé-sfeer kosten werkgevers kapitalen. Ook steeds vaker blijken werknemers in werktijd te surfen op internet, er was een toename van een uur ten opzichte van het jaar ervoor.
Voorzichtig concludeert het onderzoeksbureau dat er een verband lijkt te bestaan tussen de groeiende arbeidsmarkt en het 'wangedrag' op de werkvloer.
Lange privé-gesprekken met het thuisfront of kennissen hinderen de voortgang in het werk regelmatig en leiden soms tot irritaties bij wachtende klanten. Het onderzoek was breed opgezet en dus kan worden aangenomen dat ook in onze woonplaats de situatie niet anders is. Een caissière die met sms bezig is in plaats van afrekenen met een klant is geen ongewoon beeld. Werknemers 'in het veld' ziet men regelmatig leunend tegen een paal telefoneren, of dat altijd een zakelijk gesprek is?

Arbeidsproductiviteitsverlies
Het onderzoeksbureau: 'Stel dat je een bedrijf runt van honderd mensen, dan komt dit per maand neer op duizend uur arbeidsproductiviteitsverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem dat direct moet worden aangepakt.'

Verder constateert men dat vooral vrouwen onder de 35 jaar veel privé bellen, e-mailen en surfen. 'Zij besteden drie keer zoveel tijd aan deze privé activiteiten als hun oudere collega's.'
J.K.

<<< terug naar voorpagina